Moje wino. PowitanieO portalu »Oceny »Do poczytania »:: Jak wybrać wino:: Wino czerwone:: Wino białe:: Wino różowe:: Jak wąchać wino:: Dojrzewanie wina:: Łączenie szczepów:: Duża degustacja:: Szampan i wina musujące:: Stare wino na sprzedaż:: Literatura:: Wino w sieciKraje winiarskie »
Moje Wino to forum pozwalające na współdzielenie ocen wina. Umożliwia określenie indywidualnego profilu smakowego na podstawie subiektywnych ocen użytkownika. Dzięki inteligentnemu wnioskowaniu najlepsze wino to indywidualnie dopasowana propozycja. Więcej informacji na ten temat: Idea portalu Moje Wino
Rozpoczynam zamieszczanie tekstów, które przybliżą użytkownikom wiedzę o winie, o tym jak powstaje, z jakimi potrawami je komponować, jakich błędów unikać, gdy kupujejmy nieznane wino, jakie akcesoria mogą się przydać w czasie picia wina i inne podobne. Na początek odpowiedź na często padające pytanie:
Lubię wino ale czesto zdarza się, że w sklepie nie wiem co wybrać. Sprzedawcy wydają się promować rzeczy, które akurat nie schodzą... a
ja często wracam do domu z butelką czegoś co mi potem nie smakuje. Jak można zwiększyć prawdopodobieństwo trafienia czegoś dobrego?
Więcej w tekście: Jak wybrać wino dla siebie
Nazwa wina czerwonego jest bardziej adekwatna do jego koloru, niż dla wina białego. Wina o tym kolorze posiadają
w sobie mniej lub więcej tej barwy i przy odpowiednim oświetleniu i oglądaniu wina bez trudu da się dojrzeć ten kolor.
Najjaśniejsze czerwone wina powstają z odmian Pinot Noir i Gamay, gdyż winogrona te mają cienką skórkę,
w której to gromadzi się najwięcej pigmentów i bardzo jasny miąższ. Najciemniejsze czerwone wina powstają
ze szczepów Zinfandel, Malbec, Carmenere i Cabernet Sauvignon, gdyż szczepy te potrafią wytworzyć w skórkach
najwięcej i najbardziej intensywny pigment... Generalnie odchodzi się już od ścisłego przestrzegania powiązania
między kolorem wina, a potrawami które razem z nim się spożywa, ale mimo to warto znać kanony,
które czasami są jeszcze stosowane.
Więcej w tekście: Wino czerwone
O ile w przypadku wina czerwonego nie ma większego problemu z nazwą tego wina i wywodzeniem go od koloru alkoholu,
o tyle wino białe nie jest już tak jednoznacznym określeniem. Mimo tego, że alkohol ten jest przezroczysty rzadko kiedy
bywa zupełnie bezbarwny. Najjaśniejsze kolory, najbliższe absolutnej przezroczystości, czyli czystej bieli, produkuje się
ze szczepu Savignon Blanc. Wszystkie pozostałe wina są żółtawe, słomkowe, bladoherbaciane, bladoróżowe, beżowe a czasami
nawet zielonkawe. Ten ostatni kolor często wprowadza początkujących miłośników białego wina w błąd, gdyż określenie wino zielone
nie dotyczy koloru, a jego niedojrzałości i jest tłumaczeniem nazwy portugalskiej apelacji Vinho Verde. Charakterystycznymi
winami białymi są węgierskie wina Tokaj, niemiecki Riesling oraz francuskie Chablis. Inne wina białe produkuje się z tak popularnych
szczepów jak Chenin Blanc, Gewurztraminer, Semillon czy Viognier.
Więcej w tekście: Wino białe
Są osoby które podchodzą do zagadnienia w taki sposób: skoro białe wino powstaje z białych winogron (w większości przypadków)
a czerwone (chciałby się powiedzieć z czerwonych) z czarnych winogron, które tak naprawdę mają barwę fioletową, to różowe wino powstaje
z różowych winogron. Nic bardziej błędnego. Równie błędną tezą jest to, że różowe wino powstaje ze zmieszania wina czerwonego z winem
białym. Wino różowe powstaje z czarnych winogron, tak jak czerwone wino, jednak metoda jego powstawania jest inna, niż w przypadku czerwonego wina.
Więcej w tekście: Wino różowe
Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego niż wąchanie wina. Nalewamy je do kieliszka i ... wąchamy.
Nie ma w tym żadnej filozofii. Pierwsze i drugie nosy winu dorabiają specjaliści od wina tylko po to,
żeby sprawę bardziej skomplikować. Oczywiście wino można otworzyć, nalać do kieliszka, powąchać i wypić,
ale stracimy wtedy wiele ciekawych aromatów, które czekają w winie, aby je odkryć.
Więcej w tekście: Jak wąchać wino
Poza nielicznymi wyjątkami wszystkie wina przed pojawieniem się na półkach sklepowych powinny przejść
przez etap dojrzewania. Może to trwać od kilku tygodni do wielu lat. W czasie procesu dojrzewania wino
ulega przemianom, podczas których jego aromaty i smaki nabierają szlachetniejszego charakteru, a wino staje
się bogatsze i pełniejsze. Smak winogron, bardzo wyraźny bezpośrednio po fermentacji zmienia się w smak wina
uwypuklając aromaty charakterystyczne dla innych owoców, kwiatów, ziół czy zapachy zwierzęce bądź mineralne.
Więcej w tekście: Dojrzewanie wina
Kupując wino poszukujemy cech wina najlepiej odpowiadających naszym upodobaniom. Podobnie twórca wina (winiarz, winemaker, enolog)
poszukuje najlepszego wina, które może wyprodukować w swojej winnicy. Zmiana winorośli najczęściej nie wchodzi
w rachubę. Jakość wina można podnieść przez poprawę kontroli fermentacji czy zastosowanie lepszej metody dojrzewania wina.
Można też połączyć różne wina i otrzymać wino wieloszczepowe czyli kupaż, który przy umiejętnej konstrukcji
uwypukli pozytywne cechy gron tworzących wino maskując przy tym ich niedostatki.
Więcej w tekście: Łączenie szczepów w winie
W sieci można znaleźć sporo porad jak urządzić degustację bądź jak zachować się na degustacji. Jednak wszystkie opisy
dotyczą najpopularniejszych w Polsce małych degustacji, które dotyczą kilku, najwyżej kilkunastu beutelek wina. Nic dziwnego,
gdyż takie degustacje najłatwiej jest urządzić samemu w gronie przyjaciół. Ponadto sklepy specjalistyczne dla swoich klientów
urządzają właśnie takie spotkania. Nie widziałem jednak poradnika jak się zachować na degustacji, która obejmuje swoim zakresem
kilkaset butelek. Więcej w tekście: Duża degustacja
Przyjęło się mówić, że sylwester i powitanie nowego roku oraz inne ważne okazje powinno podkreślać się wypiciem szampana. Bardzo często mimo tego, że mówimy szampan, pijemy wino musujące, które ma niewiele wspólnego z prawdziwym szampanem i jedną ze znanych marek szampanów takich jak Krug, Veuve Clicquot czy Dom Perignon. Artykuł prezentuje różnice między różnymi winami musującymi potocznie nazywanymi szampanami.
Więcej w tekście: Szampan, Cremant, Cava, Spumante, Sekt, Igristoje i inne wina musujące
Ze względu na coraz częściej pojawiające się prośby o pomoc w pośrednictwie sprzedaży starych win uruchamiam poniższą stronę,
która będzie zawierać informacje o starych winach, które właściciele chcą sprzedać. Portal Moje Wino nie pośredniczy w sprzedaży
w związku z tym nie może w żaden sposób gwarantować ich jakości. Nie pobieramy żadnych opłat ani za
skojarzenie sprzedawcy z nabywcą, ani za transakcję. Więcej w tekście: Stare wina na sprzedaż
Portal MojeWino, internetowe fora dyskusyjne czy degustacje producentów lub imprterów wina dostarczają wielu
informacji zarówno na temat produkcji wina jak i jakości poszczególnych butelek. Mimo to wiedzę enologiczną warto
ciągle rozszerzać. Jednym z zaniedbywanych w dobie internetu źródeł są ksiązki. Więcej w tekście: Literatura enologiczna
Moje Wino to nie jedyny portal, w którym można znaleźć ciekawe informacje na temat wina. Warto rozejrzeć się
po sieci i odnaleźć inne miejsca, w których autorzy lub użytkownicy dzielą się swoją wiedzą o winie z innymi internautami.
Więcej w tekście: Wino w internecie