brak
etykiety



Estampa Gold Assemblage Carmenere

Grono : Carmenere, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot

Winnica: Vina y Bodega Estampa

Region: Colchagua Valley

Państwo: Chile

Kolor: wino czerwone

Informacje: Skład wina: Carmenere 53%, Cabernet Sauvignon 30%, Cabernet Franc 14%, Petit Verdot 3%. Dojrzewało (poza Petit Verdot) 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego (Carmenere i Cabernet Sauvignon 70% beczek nowych, Cabernet Franc 50% beczek nowych, reszta używane powtónie). Rozkład beczek: Carmenere i Cabernet Franc - 50% dąb francuski, Cabernet Sauvignon - 70% dąb francuski. Petit Verdot: 10 miesięcy w powtórnie używanych beczkach z dębu francuskiego.

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2007-12-16

Autor oceny:
mwi

Zbiory:
2004

Zgodność z typem:
Wino w moim typie

Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)

Porównanie jakości do ceny:
Trochę za drogie przy tej jakości

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Godzinę

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
Nie mam zdania

Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Różnorodność smaków
Ciekawa tanina (jakby nie dębowa)
Rzadko spotykane połączenie szczepów

Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina

Poztywne wyczuwane aromaty:
agrest
jeżyna

Przyczyny zakupu wina:
Polecenie przypadkowego sprzedawcy
Rzadko spotykane połączenie szczepów
Informacje zawarte na tylnej etykiecie

Opisowa ocena wina:
Wino osiąga swoje właściwe parametry dopiero w godzinę po otwarciu. Ale polecam spróbowanie go zaraz po odkorkowaniu. Można przysiąc, że pije się Pinot Noir z charakterystycznym lekko wodnistym smakiem (choć kolor temu przeczy).


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich