Grono
:
Cabernet Sauvignon
Winnica:
Miguel Torres
WWW:
www.lasmulas.com
Region:
Central Valley
Państwo:
Chile
Kolor: wino czerwone
Informacje:
Wino z winogron uprawianych metodą organiczną.
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2011-11-24
Autor oceny:
mwi
Rocznik:
2009
Zgodność z typem:
Wino w moim typie
Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)
Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Zbyt łagodne i delikatne, za mało garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Łatwo się pomylić. Szczepy bardzo słabo, bądź wogóle niewyczuwalne
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Godzinę
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
czerwone mięso gotowane
makarony z sosem na bazie pomidorów
pieczone mięso
grilowane ryby
łosoś wędzony
kurczak w potrawce
kaczka z pomarańczami lub innymi owocami
białe mięso duszone w delikatnym sosie
potrawy kuchni chińskiej
Fascynacje związane z tym winem:
Nie potrafię określić przyczyny fascynacji
Co się w tym winie nie podobało:
Coś mi się nie podobało, ale nie potrafię tego określić
Poztywne wyczuwane aromaty:
czarne porzeczki
czarne jagody
czereśnia
czerwona porzeczka
śliwka
wiśnia
Przyczyny zakupu wina:
Fascynacja innym winem tego producenta
Opisowa ocena wina:
Kupując to wino zapytałem, czy nie otruję się tym alkoholem. Podobnie pytam się w sklepie mięsnym, gdy kupuję kiełbasę, która ma w sobie 100 procent kiełbasy (mięsa). Niestety wina organiczne czy produkowane z winogron uprawianych organicznie nie robią na mnie zbyt dużego wrażenia. Dziwna kwasowość, nie za mocna, ale jakaś nietypowa i nietypowy posmak. Nie trafia to do mnie, mimo że podobno jest zdrowe. Bazując na tym sądzę, że gdyby pojawiło się wino GMO przyjąłbym je z zainteresowaniem, a nie obawą.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania