Winorośl
:
Cabernet Sauvignon, Carmenere, Merlot
Winnica:
Vina Carmen
WWW:
www.carmen.com
Apelacja:
Rapel Valley
Region:
Central Valley
Kraj:
Chile
Kolor: wino czerwone
Informacje:
Etykieta informuje: Organically Grown Grapes, co oznacza, że przy produkcji nie były używane pestycydy do ochrony roślin ani nawozy sztuczne do podniesienia wydajności krzaków winnych. Ponadto wino jest zgodne z normą ekologiczną IMO Switzerland SCESp 004. Kupaż o składzie około 50% Cabernet Sauvignon, 40% Carmenere i 10% Merlot.
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2008-12-08
Autor oceny:
mwi
Zbiory:
2005
Zgodność z typem:
Wino w moim typie
Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)
Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości
Kwasowość:
Zbyt kwaśne, zbyt wysoki poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Zbyt tradycyjny, francuski, ziemisty, podkreślający terroir
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilka godzin
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
czerwone mięso gotowane
makarony z sosem na bazie pomidorów
łosoś wędzony
kurczak w potrawce
Fascynacje związane z tym winem:
Zapach lub bukiet trudny do opisania
Indywidualne piętno producenta
Co się w tym winie nie podobało:
Dziwna cierpkość (jakby z niedojrzałych owoców)
Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone czerwone jagody
Przyczyny zakupu wina:
Polecenie przypadkowego sprzedawcy
Fascynacja innym winem tego producenta
Opisowa ocena wina:
Dziwne wino, które sprawia wrażenie mocno niedojrzałego, a wcale nie sugeruje, że poleży jeszcze bardzo długo. Cierpkie jakby z niedojrzałych owoców. Może za rok czy dwa lub po lepszej dekantacji byłoby znacznie lepsze? W butelce było bardzo dużo osadu i kamienia winnego. Ciekaw jestem czy to efekt organiczności tego wina, braku filtracji (informacja, że to niefilytowane wino nie była nigdzie podana). Generalnie czuć wielkość, ale ja do niej nie dotarłem... Według relacji naocznych świadków wino otwiera się w pełni od jednego do trzech dni i ma wtedy eukaliptusową końcówkę.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania