Winorośl
:
Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc
Winnica:
Vina William Fevre Chile
WWW:
www.wfchile.cl
Region:
Central Valey
Kraj:
Chile
Kolor: wino czerwone
Informacje:
Wino powstaje w winnicach San Luis de Pirque. Po fermentacji podlega maceracji ze skórkami od jednego do dwóch tygodni. DOjrzewa 8 miesięcy w beczkach i 5 miesięcy w butelkach.
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2008-10-28
Autor oceny:
mwi
Zbiory:
2006
Zgodność z typem:
Wino w moim typie
Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)
Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Smak zupełnie niezgodny ze szczepem z którego powstało wino
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Godzinę
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
wieprzowina grilowana
potrawy z dzikiego ptactwa
baranina duszona lub grilowana
Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki
Ogólna harmonia lub nienachalne bogactwo wszystkich cech
Indywidualne piętno producenta
Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina
Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone czerwone jagody
czarny bez
Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji
Opisowa ocena wina:
Jak na dwa bordoskie Cabernety macerowane ze skórkami po fermentacji i dojrzewające w beczkach wino prezentuje się bardzo świeżo i owocowo a przy tym z silną francuską nutą. Gdyby była to degustacja w ciemno to szukałbym różnych innych szczepów ale nie Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc. I jeśli z nowego świata to prędzej z Urugwaju niż z Chile. Powinno trochę jeszcze poleżeć a ma do tego spory potencjał. Myślę, że 10 lat od daty fermentacji nie będzie żadnym rekordem. Ciekawa długość i końcówka, ale w tej klasy winie należałoby ewentualnie zauważyć ich brak, a nie obecność, która powinna być tu standardem.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania