brak
etykiety



La Mision Reserva Cabernet Sauvignon Cabernet Franc

Winorośl : Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc

Winnica: Vina William Fevre Chile

WWW: www.wfchile.cl

Region: Central Valey

Kraj: Chile

Kolor: wino czerwone

Informacje: Wino powstaje w winnicach San Luis de Pirque. Po fermentacji podlega maceracji ze skórkami od jednego do dwóch tygodni. DOjrzewa 8 miesięcy w beczkach i 5 miesięcy w butelkach.

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2008-10-28

Autor oceny:
mwi

Zbiory:
2006

Zgodność z typem:
Wino w moim typie

Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)

Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Smak zupełnie niezgodny ze szczepem z którego powstało wino

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Godzinę

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
wieprzowina grilowana
potrawy z dzikiego ptactwa
baranina duszona lub grilowana

Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki
Ogólna harmonia lub nienachalne bogactwo wszystkich cech
Indywidualne piętno producenta

Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina

Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone czerwone jagody
czarny bez

Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji

Opisowa ocena wina:
Jak na dwa bordoskie Cabernety macerowane ze skórkami po fermentacji i dojrzewające w beczkach wino prezentuje się bardzo świeżo i owocowo a przy tym z silną francuską nutą. Gdyby była to degustacja w ciemno to szukałbym różnych innych szczepów ale nie Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc. I jeśli z nowego świata to prędzej z Urugwaju niż z Chile. Powinno trochę jeszcze poleżeć a ma do tego spory potencjał. Myślę, że 10 lat od daty fermentacji nie będzie żadnym rekordem. Ciekawa długość i końcówka, ale w tej klasy winie należałoby ewentualnie zauważyć ich brak, a nie obecność, która powinna być tu standardem.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich