Szczep
:
Pinot Noir
Winnica:
Concha y Toro
WWW:
www.casillerodeldiablo.com
Region:
Central Valley
Państwo:
Chile
Kolor: wino czerwone
Informacje:
Całe wino dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu przez 8 miesięcy
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2013-04-01
Autor oceny:
mwi
Zbiory:
2011
Zgodność z typem:
Mój typ z plusem
Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)
Opisowa ocena wina:
Bardzo ciepłe i słoneczne Pinot Noir. Takim winem warto częstować początkujących pinotowców, żeby ich nie przerazić ortodoksyjnymi wersjami tego wina. To zostało wypite do kaczki z pomarańczami. Pasowało idealnie!
Poprzednia ocena:
Data degustacji:
2009-01-04
Autor oceny:
mwi
Zbiory:
2006
Zgodność z typem:
Wino w moim typie
Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)
Porównanie jakości do ceny:
Atrakcyjny stosunek jakości do ceny
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Bardzo wyraziste, ale bez przesady
Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Godzinę
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
białe mięso gotowane lub w galarecie
czerwone mięso gotowane
makarony z sosem na bazie pomidorów
pieczone mięso
dojrzałe sery
łosoś wędzony
Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Różnorodność smaków
Długość (smak wina odczuwalny do końca przełyku)
Bogata końcówka (odczucia po przełknięciu wina)
Bardzo długo trwająca końcówka
Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina
Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone czerwone jagody
agrest
jabłko
malina
Przyczyny zakupu wina:
Polecenie zaufanego sprzedawcy
Opisowa ocena wina:
Bardzp aromatyczne, zrównoważone, długie z długą i bogatą końcówką. Klasyczne Pinot Noir z wodnistym smakiem i kolorem, choć nie ma wątpliwości, że to nie jest alzacja. W początkowym okresie, przed pełnym natlenieniem jest trochę zbyt dębowe. Po pełnym natlenieniu jest już ok. Myślę, że za 2-3 lata osiągnie maksimum swoich możliwości.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania