Szczep
:
Nero d`Avola, Merlot, Syrah
Winnica:
Planeta
WWW:
www.planeta.it
Apelacja:
IGT Sicilia
Region:
Sycylia
Kraj:
Włochy
Kolor: wino czerwone
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2012-08-27
Autor oceny:
mwi
Rocznik:
2010
Zgodność z typem:
Wino w moim typie
Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)
Opisowa ocena wina:
Tym razem pite na zakończenie projektu Schafera w restauracji LaVenda. Podobnie jak poprzednio: ciekawe, choć nie powalające na kolana. Cena restauracyjna nie zachwyca a w normalnym sklepie chyba niedostępne.
Poprzednia ocena:
Data degustacji:
2009-02-26
Autor oceny:
mwi
Rocznik:
2007
Zgodność z typem:
Wino w moim typie
Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)
Porównanie jakości do ceny:
Trochę za drogie przy tej jakości
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Właściwy czas na jego wypicie
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Jeszcze nie potrafię określić tak subtelnych kwestii
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Wymaga dekantacji
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
pasztety
pieczone mięso
białe mięso duszone w delikatnym sosie
Fascynacje związane z tym winem:
Zapach lub bukiet trudny do opisania
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki
Co się w tym winie nie podobało:
Coś mi się nie podobało, ale nie potrafię tego określić
Poztywne wyczuwane aromaty:
czereśnia
jeżyna
śliwka
Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino u znajomych lub na przyjęciu
Opisowa ocena wina:
Drugie z win z serii Planeta które piłem na firmowej kolacji w resauracji Revelo na Wigury w Łodzi. Revelo (rewelacja), ale bez znaczących zachwytów. Trochę poprawiło swoją jakość, zwłaszcza pierwszy i drugi nos po mojej prośbie o przelanie do karafki (taka niby dekanstacja). Kelner protestował, że to niby za młode wino, ale w końcu przelał i nieznacznie, ale jednak zyskało na wartości.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania