Boscarelli Vino Nobile Di Montepulciano

Boscarelli Vino Nobile Di Montepulciano

Winorośl : Sangiovese

Winnica: Poderi Boscarelli

WWW: www.poderiboscarelli.com

Apelacja: DOCG Vino Nobile di Montepulciano

Region: Toskania

Państwo: Włochy

Kolor: wino czerwone

Informacje: Kupaż 90% Sangiovese i 10% innych szczepów. W zależności od rocznika jest to Merlot, Malvasia Nera, Colorino Mammolo lub Canaiolo.

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2008-12-02

Autor oceny:
mwi

Zbiory:
2005

Zgodność z typem:
Wino w moim typie

Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)

Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Zbyt dębowe, ściągające, taninowe, za dużo goryczki

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Zbyt rzadko spotykany szczep (kupaż rzadkich szczepów), brak możliwości porównania

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Wymaga dekantacji

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
potrawy z dzikiego ptactwa
baranina duszona lub grilowana

Fascynacje związane z tym winem:
Zapach lub bukiet trudny do opisania
Intensywność konkretnego zapachu lub bukietu
Indywidualne piętno producenta

Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina

Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone czarne owoce
goździki
wanilia

Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji

Opisowa ocena wina:
Wino z kolekcji importera Salute degustowane na targach EnoExpo 2008 w Krakowie. Ewidentnie wino powinno poleżeć i na pewno powinno być poddane dekantacji przed wypiciem. Teraz trochę zbyt intensywnie ściągające garbniki i taniny nie pozwalają dokładnie określić bukietu owoców i wyodrębnić konkretnych zapachów z tego wina. Sądzę, że za 2-3 lata, czyli 5 lat po fermentacji zacznie się najlepszy okres dla tego wina.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich