brak
etykiety



Chablis 1er Cru Vaillons

Winorośl : Chardonnay

Winnica: Bouchard Aine and Fils

WWW: www.bouchard-aine.fr

Apelacja: Appellation Chablis Premier Cru Controlee

Region: Burgundia

Państwo: Francja

Kolor: wino białe

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2009-02-15

Autor oceny:
Jagoda

Rocznik:
2007

Zgodność z typem:
Prawie w moim typie

Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)

Porównanie jakości do ceny:
Znacząco zbyt drogie przy tej jakości

Kwasowość:
Za mało kwaśne, za niski poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Zbyt łagodne i delikatne, za mało garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Trochę zbyt słaba intensywność

Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilkanaście minut

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
skorupiaki, żabie udka, ryby surowe lub gotowane

Fascynacje związane z tym winem:
Nie potrafię określić przyczyny fascynacji

Co się w tym winie nie podobało:
Dysonans bukietu pierwszego lub drugiego nosa i końcówki
Ogólna niespójność (np. zbyt mocna tanina przy za słabym bukiecie)

Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone owoce cytrusowe

Przyczyny zakupu wina:
Dostałem to wino w prezencie

Opisowa ocena wina:
Niby Chardonnay to mój ulubiony szczep, ale jakoś nie mogłam się w tym winie dopatrzyć przyjemnych i lubianych przeze mnie smaków. Może za kilka lat to wino byłoby lepsze, ale wypiłam je zbyt młode.




Poprzednia ocena:

Chablis 1er Cru Vaillons

Data degustacji:
2009-02-13

Autor oceny:
mwi

Rocznik:
2007

Zgodność z typem:
Nie w moim typie

Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)

Porównanie jakości do ceny:
Nie wiem ile kosztowało to wino

Kwasowość:
Zbyt kwaśne, zbyt wysoki poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Zbyt słaby, zbyt niski poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Zbyt tradycyjny, francuski, ziemisty, podkreślający terroir

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilkanaście minut

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
białe mięso gotowane lub w galarecie
skorupiaki, żabie udka, ryby surowe lub gotowane
dania pikantne, np. kuchni meksykańskiej, hinduskiej lub węgierskiej

Fascynacje związane z tym winem:
Nie potrafię określić przyczyny fascynacji

Co się w tym winie nie podobało:
Coś mi się nie podobało, ale nie potrafię tego określić

Poztywne wyczuwane aromaty:
ananas
jabłko
malina

Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji

Opisowa ocena wina:
Skaczę w dziwnej kolejności po winach z degustacji w sklepie DobreWino. Dziś Chablis 1er Cru, które było bardziej skoncentrowane niż zwykłe Chablis (w końcu powstaje go 25% mniej, więc jednak koncentracja smaku musi być większa). Wino ewidentnie zbyt młode przez co jeszcze trochę niestabilne w kieliszku. Koniecznie musi dojrzeć aby móc się porządnie otwierać. Jednak mimo tego już czuć, że jest pełne. Poza tym w smaku delikatna nuta malinowa. Chyba po raz pierwszy czułem malinę w białym winie, ale mimo najszczerszych chęci nie potrafiłem wyeliminować smaku tego owocu.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich