Winorośl
:
Chardonnay
Winnica:
Bouchard Aine and Fils
WWW:
www.bouchard-aine.fr
Apelacja:
Appellation Chablis Premier Cru Controlee
Region:
Burgundia
Państwo:
Francja
Kolor: wino białe
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2009-02-15
Autor oceny:
Jagoda
Rocznik:
2007
Zgodność z typem:
Prawie w moim typie
Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)
Porównanie jakości do ceny:
Znacząco zbyt drogie przy tej jakości
Kwasowość:
Za mało kwaśne, za niski poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Zbyt łagodne i delikatne, za mało garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Trochę zbyt słaba intensywność
Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilkanaście minut
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
skorupiaki, żabie udka, ryby surowe lub gotowane
Fascynacje związane z tym winem:
Nie potrafię określić przyczyny fascynacji
Co się w tym winie nie podobało:
Dysonans bukietu pierwszego lub drugiego nosa i końcówki
Ogólna niespójność (np. zbyt mocna tanina przy za słabym bukiecie)
Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone owoce cytrusowe
Przyczyny zakupu wina:
Dostałem to wino w prezencie
Opisowa ocena wina:
Niby Chardonnay to mój ulubiony szczep, ale jakoś nie mogłam się w tym winie dopatrzyć przyjemnych i lubianych przeze mnie smaków. Może za kilka lat to wino byłoby lepsze, ale wypiłam je zbyt młode.
Poprzednia ocena:
Data degustacji:
2009-02-13
Autor oceny:
mwi
Rocznik:
2007
Zgodność z typem:
Nie w moim typie
Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)
Porównanie jakości do ceny:
Nie wiem ile kosztowało to wino
Kwasowość:
Zbyt kwaśne, zbyt wysoki poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Zbyt słaby, zbyt niski poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Zbyt tradycyjny, francuski, ziemisty, podkreślający terroir
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilkanaście minut
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
białe mięso gotowane lub w galarecie
skorupiaki, żabie udka, ryby surowe lub gotowane
dania pikantne, np. kuchni meksykańskiej, hinduskiej lub węgierskiej
Fascynacje związane z tym winem:
Nie potrafię określić przyczyny fascynacji
Co się w tym winie nie podobało:
Coś mi się nie podobało, ale nie potrafię tego określić
Poztywne wyczuwane aromaty:
ananas
jabłko
malina
Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji
Opisowa ocena wina:
Skaczę w dziwnej kolejności po winach z degustacji w sklepie DobreWino. Dziś Chablis 1er Cru, które było bardziej skoncentrowane niż zwykłe Chablis (w końcu powstaje go 25% mniej, więc jednak koncentracja smaku musi być większa). Wino ewidentnie zbyt młode przez co jeszcze trochę niestabilne w kieliszku. Koniecznie musi dojrzeć aby móc się porządnie otwierać. Jednak mimo tego już czuć, że jest pełne. Poza tym w smaku delikatna nuta malinowa. Chyba po raz pierwszy czułem malinę w białym winie, ale mimo najszczerszych chęci nie potrafiłem wyeliminować smaku tego owocu.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania