Terrunyo Concha y Toro Carmenere Block 27

Terrunyo Concha y Toro Carmenere Block 27

Grono : Carmenere

Winnica: Concha y Toro

WWW: www.conchaytoro.com

Apelacja: DO Puemo

Region: Cachapoal Valley

Kraj: Chile

Kolor: wino czerwone

Informacje: Wino wyprodukowane na działce Block 27 w Peumo Vineyard w celu wydobycia najlepszych cech terroir.

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2008-06-03

Autor oceny:
mwi

Rocznik:
2003

Zgodność z typem:
Wino w moim typie

Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)

Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Zbyt dębowe, ściągające, taninowe, za dużo goryczki

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Zbyt tradycyjny, francuski, ziemisty, podkreślający terroir

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Łatwo się pomylić. Szczepy bardzo słabo, bądź wogóle niewyczuwalne

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Wymaga dekantacji

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
wieprzowina grilowana
dania pikantne, np. kuchni meksykańskiej, hinduskiej lub węgierskiej
potrawy z dzikiego ptactwa
baranina duszona lub grilowana

Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Długość (smak wina odczuwalny do końca przełyku)
Bogata końcówka (odczucia po przełknięciu wina)
Indywidualne piętno producenta

Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina

Poztywne wyczuwane aromaty:
czarny bez

Przyczyny zakupu wina:
Był to zakup zupełnie nieprzemyślany (przypadkowy)

Opisowa ocena wina:
Bardzo dobre wino, a byłoby jeszcze lepsze za 10 lat. Udaje Bordeaux, mimo zastosowania do produkcji Carmenere, a nie Caberent Sauvignon, Merlot i Cabernet Franc. Ewidentnie wino wymaga długiego dojrzewania, choć już teraz czuć jego jakość. Dzić jest trochę zbyt taninowe i surowe i zbyt mocno ściąga usta i język. Jednak mimo konieczności długiego dojrzewania już teraz bukiet jest fascynujący, a po dekantacji staje się jeszcze bardziej wyrazisty.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich