brak
etykiety



Segu Caringan Reserva Unfiltered

Winorośl : Caringan

Winnica: Vina Segu

WWW: www.segu.cl

Apelacja: Maule Valley

Region: Central Valley

Państwo: Chile

Kolor: wino czerwone

Informacje: Wino niefiltrowane

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2009-02-07

Autor oceny:
mwi

Rocznik:
2005

Zgodność z typem:
Wino w moim typie

Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)

Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Bardzo wyraziste, ale bez przesady

Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilka godzin

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
wieprzowina grilowana
dania pikantne, np. kuchni meksykańskiej, hinduskiej lub węgierskiej
potrawy z dzikiego ptactwa
baranina duszona lub grilowana

Fascynacje związane z tym winem:
Zapach lub bukiet trudny do opisania
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Intensywność konkretnego zapachu lub bukietu
Intensywność konkretnego odczucia smakowego lub całej gamy smaków
Indywidualne piętno producenta

Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina

Poztywne wyczuwane aromaty:
czarne porzeczki
czarne jagody
czarny bez

Przyczyny zakupu wina:
Polecenie zaufanego sprzedawcy
Cecha lub cechy spoza tej listy

Opisowa ocena wina:
Wino bardzo ostre i intensywne w smaku, stąd sugestia by wypić je do grilla i to najlepiej z dziczyzny. Dziś wina niefiltrowane można dostać w każdym lepszym sklepie. Kiedyś na taki rarytas czekało się z niepokojem co to będzie. Ewidentnie jednak wino jest intensywniejsze niż porównywalny alkohol filtrowany przed przelaniem do butelek. Czuć delikatne drapanie na podniebieniu, choć oczywiście nie chodzi o te nieprzefiltrowane drobiny:). Warto poczekać kilka godzin po otworzeniu tego wina a może nawet je zdekantować.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich