Les Terrasses Regis Boucabeille
Les Terrasses Regis Boucabeille

Les Terrasses Regis Boucabeille

Szczep : Grenache, Syrah, Mourvedre, Carignan

Winnica: Domaine Boucabeille

WWW: www.boucabeille.com

Apelacja: Appellation Cotes du Roussillon Controlee

Region: Langwedocja, Roussillon

Kraj: Francja

Kolor: wino czerwone

Informacje: Od 2007 roku wino w apelacji Appellation Cotes du Roussillon Villages Controlee. Prawdopodobnie ze zmianą apelacji Carignan zastąpione zostało Mourvedre. Przeznaczone do wędlin, sałatek i grilowanych dań. Najlepsze będzie w ciągu 2-4 lat od daty produkcji. Podawać w temperaturze 17 st. C.

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2011-10-16

Autor oceny:
mwi

Zbiory:
2010

Zgodność z typem:
Wino w moim typie

Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)

Opisowa ocena wina:
Znacznie ciekawsze niż kilka lat wcześniej. Ciekaw jestem czy dlatego, że rocznik 2010 znacznie lepszy od 2006 czy też poskutkowało przejście do wyższej apelacji? Zdziwienie tym większe, że to wino piłem bardzo młode, raptem rok po zbiorach, a wcześniej dwuletnie wino jeszcze wydawało mi się nie gotowe do spożycia, ze względu na to, że jeszcze było nie w pełni otwarte. A może to po prostu efekt światowego trendu obniżania wydajności i podnoszenia jakości wina. Czyżby i francuscy producenci dali się w niego wciągnąć?




Poprzednia ocena:

Les Terrasses Regis Boucabeille

Data degustacji:
2008-10-25

Autor oceny:
mwi

Zbiory:
2006

Zgodność z typem:
Prawie w moim typie

Jakość wina:
Dobre wino codzienne(76-79pt)

Porównanie jakości do ceny:
Trochę za drogie przy tej jakości

Kwasowość:
Zbyt kwaśne, zbyt wysoki poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Zbyt wytrawne, za mało słodkie

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Zbyt tradycyjny, francuski, ziemisty, podkreślający terroir

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Właściwy czas na jego wypicie

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Godzinę

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
białe mięso gotowane lub w galarecie
wieprzowina grilowana

Fascynacje związane z tym winem:
Zapach lub bukiet trudny do opisania
Intensywność konkretnego zapachu lub bukietu

Co się w tym winie nie podobało:
Bardzo duży dysonans między intensywnością bukietu i smaku
Dziwna cierpkość (jakby z niedojrzałych owoców)
Brak długości (smak tylko na początku języka)
Słaba końcówka (słabe lub krótkotrwałe odczucia po przełknięciu wina)

Poztywne wyczuwane aromaty:
czarny bez
jeżyna
truskawka
lukrecja

Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji

Opisowa ocena wina:
Uwaga z degustacji majowej, kiedy wino wydawało mi się absolutnie nie w moim typie: Po wcześniejszym białym i różowym winie na tej degustacji to rewelacja, jednak pite samodzielnie nie powala. Odniosłem wrażenie, że pasowałoby do delikatnego mięsa w galarecie lub bardzo tłustego, mocno doprawianego grilla. Po kilku miesiącach jakby stało się bardziej wyraziste, choć dalej mam wrażenie, że jest absolutnie zielone, niemal trawiaste. Trudno powiedzieć, czy kilka kolejnych miesięcy dojrzewania poprawiło to wino czy też dłuższy okres oddychania wina po otworzeniu go poprawiło trochę jego parametry w każdym razie podniosłem ranking tego wina z wpisu nie w moim typie na niemal w moim typie.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich