Przykładowa karta ocen Wino : Nazwa ocenianego wina
Szczep : Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Cabernet Franc
Winnica : Bodegas Santa California Vineyards
WWW : www.mojewino.pl
Apelacja : Apelacja
Region : Region
Kraj : Kraj
Kolor : wino czerwone
Informacje : Nazwa winnicy, sposób dojrzewania, sugestie kojarzenia z potrawami podane przez producenta
Data i rocznik:
Kiedy odbyła się degustacja
Dzisiaj
Wczoraj
Przedwczoraj
3 dni temu
5 dni temu
tydzień temu
10 dni temu
2 tygodnie temu
3 tygodnie temu
miesiąc temu
2 miesiące temu
3 miesiące temu
4 miesięce temu
pół roku temu
8 miesięcy temu
10 miesięcy temu
rok temu
półtora roku temu
2 lata temu
3 lata temu
5 lat temu
8 lat temu
10 lat temu
15 lat temu lub dawniej
Rocznik ocenianego wina
Nie da się określić (np. nie było na etykiecie)
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
1999
1998
1997
1996
1995
1994
1993
1992 lub starszy
Karta ocen:
Zgodność z moim typem
Nie oceniam tego wina
Mój ideał, perfekcyjna kompozycja
Mój typ z plusem
Wino w moim typie
Prawie w moim typie
Nie w moim typie
Jakość wina
Nie oceniam jakości tego wina
Wino WIELKIE, do spożycia na wielkie okazje, pić wyłącznie dla smaku samego wina (95-100pt)
Wino wysokiej jakości (88-94pt)
Bardzo dobre wino (85-87pt)
Zupełnie dobre wino (80-84pt)
Dobre wino codzienne(76-79pt)
Pospolite wino do spożycia jako dodatek do codziennych posiłków (70-75pt)
Słabej jakości. Pomyłka w zakupie (60-69pt)
Produkt winopodobny. Totalna porażka (poniżej 60pt)
Porównanie jakości do ceny
Nie oceniam wina w taki sposób
Nie wiem ile kosztowało to wino
Rewelacyjny stosunek jakości do ceny
Atrakcyjny stosunek jakości do ceny
Cena adekwatna do jakości
Trochę za drogie przy tej jakości
Znacząco zbyt drogie przy tej jakości
Kwasowość
Nie oceniam
Nie potrafię określić
Za mało kwaśne, za niski poziom kwasowości
Właściwy poziom kwasowości
Zbyt kwaśne, zbyt wysoki poziom kwasowości
Cukier, słodycz
Nie oceniam
Nie potrafię określić
Zbyt wytrawne, za mało słodkie
Właściwy poziom słodyczy
Zbyt słodkie
Garbniki, tanina, goryczka
Nie oceniam
Nie potrafię określić
Zbyt łagodne i delikatne, za mało garbników
Właściwy poziom garbników
Zbyt dębowe, ściągające, taninowe, za dużo goryczki
Alkohol
Nie oceniam
Nie potrafię określić
Zbyt słaby, zbyt niski poziom alkoholu
Właściwy poziom alkoholu
Zbyt mocny, zbyt wysoki poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku
Nie oceniam
Nie potrafię określić
Zbyt tradycyjny, francuski, ziemisty, podkreślający terroir
Właściwy typ bukietu i smaku
Zbyt owocowy, kwiatowy, zbyt silny wpływ nowego świata
Intensywność bukietu i smaku
Nie oceniam
Nie potrafię określić
Zbyt wodniste, cienkie, bezsmakowe
Trochę zbyt słaba intensywność
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Bardzo wyraziste, ale bez przesady
Zbyt intensywne, zbyt aromatyczne
Dojrzałość, czas leżakowania
Nie oceniam
Nie potrafię określić
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć
Właściwy czas na jego wypicie
Dojrzałe, czuć całą głębię długiego leżakowania
Zbyt długo leżakowało
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami
Nie oceniam
Jeszcze nie potrafię określić tak subtelnych kwestii
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie
Łatwo się pomylić. Szczepy bardzo słabo, bądź wogóle niewyczuwalne
Smak zupełnie niezgodny ze szczepem z którego powstało wino
Szczep nieokreślony, ocena niemożliwa
Zbyt rzadko spotykany szczep (kupaż rzadkich szczepów), brak możliwości porównania
Kupaż o zbyt rozbudowanym lub nieokreślonym składzie, który trudno porównać
Zbyt egzotyczny kupaż popularnych szczepów trudny do porównania
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku
Nie oceniam
Nie potrafię określić
Gotowe do spożycia zaraz po otwarciu
Kilkanaście minut
Godzinę
Kilka godzin
Wymaga dekantacji
Do jakich potraw wino pasowałoby najlepiej (zaznacz więcej pozycji z użyciem klawisza Ctrl)
Nie mam zdania
Uważam, że to wino należy wypić samodzielnie
owoce, sałatki owocowe
owoce tropikalne
białe mięso gotowane lub w galarecie
sałatki jarzynowe
sosy śmietanowe
skorupiaki, żabie udka, ryby surowe lub gotowane
owoce morza, sushi
szparagi
łagodne sery
zimne nóżki
pasztety
czerwone mięso gotowane
makarony z sosem na bazie pomidorów
grzyby smażone lub duszone
pieczone mięso
dojrzałe sery
grilowane ryby
łosoś wędzony
kurczak w potrawce
kaczka z pomarańczami lub innymi owocami
białe mięso duszone w delikatnym sosie
potrawy kuchni chińskiej
steki i dania duszone z bogato doprawionymi sosami
wieprzowina grilowana
dania pikantne, np. kuchni meksykańskiej, hinduskiej lub węgierskiej
potrawy z dzikiego ptactwa
baranina duszona lub grilowana
dziczyzna
orzeszki, przekąski słone
ciasta i torty
czekolada
inna potrawa spoza tej listy
Co Cię w tym winie zafascynowało (zaznacz więcej pozycji z użyciem klawisza Ctrl)
Nic
Nie potrafię określić przyczyny fascynacji
Zapach (jakiś określony zapach)
Zapach lub bukiet, trudny do opisania
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Intensywność konkretnego zapachu lub bukietu
Smak (np. smak jakiegoś konkretnego owocu)
Różnorodność smaków
Intensywność konkretnego odczucia smakowego lub całej gamy smaków
Ciekawa tanina (jakby nie dębowa)
Wrażenie słońca zamkniętego w butelce
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki
Długość (smak wina odczuwalny do końca przełyku)
Bogata końcówka (odczucia po przełknięciu wina)
Bardzo długo trwająca końcówka
Ogólna harmonia lub nienachalne bogactwo wszystkich cech
Alkohol (rzadko spotykane frakcje)
Niesamowita harmonia wszystkich doznań
Wyjątkowa łagodność
Indywidualne piętno producenta
Nietypowy dla tego regionu szczep
Rzadko spotykane połączenie szczepów
Ciekawe połączenie szczepów (np. z różnych winnic)
Rzadko spotykany szczep regionalny
Kolor
Klarowność
Gęstość (lepkość, zachowanie wina w kieliszku)
Wygląd etykiety (np. atrakcyjna graficznie)
Informacje zawarte na tylnej etykiecie
Butelka lub korek
Kraj lub region pochodzenia (np. nietypowy)
Legenda
Cecha lub cechy spoza tej listy
Co Ci się w tym winie nie podobało (zaznacz więcej pozycji z użyciem klawisza Ctrl)
Brak zarzutów do tego wina
Coś mi się nie podobało, ale nie potrafię tego określić
Ogólna słabość wina (brak bukietu, smaku, długości, końcówki itd)
Bukiet lub jakiś określony zapach (np. taki, którego nie lubię)
Smak (np. smak jakiegoś konkretnego owocu)
Bardzo duży dysonans między intensywnością bukietu i smaku
Wrażenie, że bukiet i smak pochodzą z różnych win (brak zgodności)
Dziwna cierpkość (jakby z niedojrzałych owoców)
Niemiły wpływ taniny lub garbników
Gorzkie posmaki
Wrażenie złej pogody zamkniętej w butelce
Dysonans bukietu pierwszego lub drugiego nosa i końcówki
Brak długości (smak tylko na początku języka)
Słaba końcówka (słabe lub krótkotrwałe odczucia po przełknięciu wina)
Nachalny smak bez dalszych pozytywnych odczuć
Wino zbyt przeładowane wszystkimi odczuciami
Brak równowagi w obrębie jednej cechy (np. brak jakiegoś smaku)
Ogólna niespójność (np. zbyt mocna tanina przy za słabym bukiecie)
Alkohol (niepoprawne frakcje)
Kolor
Klarowność
Gęstość (lepkość, zachowanie wina w kieliszku)
Zbyt szybko się utleniło lub straciło swoje walory
Wygląd etykiety nieadekwatny do jakości wina
Nieadekwatne informacje na tylnej etykiecie
Butelka lub korek
Zakrętka zamiast korka
Później bolała mnie głowa (choć zwykle mnie nie boli)
Cecha lub cechy spoza tej listy
Jakie pozytywne aromaty lub smaki wyczuwałeś (zaznacz więcej pozycji z użyciem klawisza Ctrl)
brak pozytywnych aromatów
nie potrafię ich określić
nieokreślone białe/jasne jagody
nieokreślone czerwone jagody
nieokreślone czarne owoce
nieokreślone owoce cytrusowe
nieokreślone owoce leśne
agrest
ananas
aronia
banan
biała skórka w owocach cytrusowych (grapefruit, pomarańcza)
borówka
brzoskwinia
cytryna
czarne porzeczki
czarne jagody
czarny bez
czereśnia
czerwona porzeczka
dzika róża
figa
gorzki migdał
grapefruit
granat
gruszka
jabłko
jeżyna
kapary
kokos
konfitura owocowa
liczi
limonka
malina
mandarynka
mango
melon
migdał
morela
morwa
nektarynka
niedojrzałe owoce
ogórek
oliwki
orzechy
owoce głogu lub jarzębiny
owoce tarniny
owoce tropikalne
papryka
pigwa
pomarańcza
poziomka
przejrzałe owoce
rodzynki
suszone owoce
śliwka
truskawka
winogrona
wiśnia
żurawiny
nieokreślony bukiet kwiatowy
akacja
bratek
chryzantema
fiołek
geranium
goździk
hiacynt
irys
jabłoń
jaśmin
konwalia
kwiat brzoskwini
kwiat głogu
kwiat lipy
kwiat pomarańczy
lawenda
lewkonia
magnolia
migdałowiec
narcyz
piwonia
róża
rumianek
wrzos
buraki
cedr
dąb
drzewo sandałowe
eukaliptus
grzyby
herbata
las
liść czarnej porzeczki
mięta
rabarbar
siano
słoma
sosna
trawa
trociny
trufle
tytoń
żywica
różne smaki ziół, korzeni i przypraw
anyż
bazylia
cynamon
czekolada
gałka muszkatołowa
goździki
kawa
koper włoski
listek laurowy
lukrecja
miód
oregano
pieprz
rozmaryn
szafran
tymianek
wanilia
dym
ropa, nafta
smoła
torf
ziemia
zapach lub smak nie wymieniony na tej liście
Co skłoniło Cię do zakupu tego wina (zaznacz więcej pozycji z użyciem klawisza Ctrl)
Był to zakup zupełnie nieprzemyślany (przypadkowy)
Dostałem to wino w prezencie
Polecenie osoby do której mam zaufanie w kwestii wina
Polecenie przypadkowego znajomego
Polecenie zaufanego sprzedawcy
Polecenie przypadkowego sprzedawcy
Sugestia portalu Moje Wino
Recenzja prasowa lub internetowa
Był to wymuszony zakup w ramach abonamentu
Kupiłem to wino omyłkowo (chciałem kupić coś innego)
Nie miałem innego wyboru
Piłem to wino na degustacji
Piłem to wino u znajomych lub na przyjęciu
Nietypowy dla tego regionu szczep lub szczepy
Rzadko spotykane połączenie szczepów
Ciekawe połączenie szczepów (np. z różnych winnic)
Rzadko spotykany szczep regionalny
Wino z mojego ulubionego szczepu
Wygląd etykiety (np. atrakcyjna graficznie)
Informacje zawarte na tylnej etykiecie
Fascynacja innym winem tego producenta
Wino legenda - każdy powinien je wypić
Butelka lub korek
Kraj lub region pochodzenia
Rzadko spotykany sposób produkcji bądź dojrzewania
Bardzo atrakcyjna promocja cenowa w chwili zakupu
Cecha lub cechy spoza tej listy
Opisz wino własnymi słowami (maximum 2000 znaków)