Szczep
:
Malbec, Petit Verdot, Tannat
Winnica:
Luigi Bosca
WWW:
www.luigibosca.com.ar
Region:
Mendoza
Państwo:
Argentyna
Kolor: wino czerwone
Informacje:
Wino z 4 regionów: Vistalba, Carrodilla, Las Compuerlas, Lujan de Cuyo
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2011-06-18
Autor oceny:
mwi
Zbiory:
2006
Zgodność z typem:
Wino w moim typie
Jakość wina:
Wino WIELKIE, do spożycia na wielkie okazje, pić wyłącznie dla smaku samego wina (95-100pt)
Porównanie jakości do ceny:
Trochę za drogie przy tej jakości
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Wymaga dekantacji
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
Uważam, że to wino należy wypić samodzielnie
Fascynacje związane z tym winem:
Zapach lub bukiet trudny do opisania
Smak (np. smak jakiegoś konkretnego owocu)
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki
Ogólna harmonia lub nienachalne bogactwo wszystkich cech
Niesamowita harmonia wszystkich doznań
Indywidualne piętno producenta
Rzadko spotykane połączenie szczepów
Ciekawe połączenie szczepów (np. z różnych winnic)
Wygląd etykiety (np. atrakcyjna graficznie)
Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina
Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone czerwone jagody
nieokreślone czarne owoce
śliwka
dąb
tytoń
różne smaki ziół, korzeni i przypraw
czekolada
Przyczyny zakupu wina:
Wino legenda - każdy powinien je wypić
Opisowa ocena wina:
Dziwne wino o bardzo delikatnych smakach, trudnych do nazwania i określenia. Ale za to butelka z niesamowitą równowagą wszystkich cech, delikatność i łagodność, ale nie brak taniny. Dno kieliszka i karafki po dekantacji bardzo ciężkie, czekoladowe, korzenne i przydymione. Wino w zasadzie da się wypić dziś, ale znacznie lepsze będzie za kilka lat. Po dekantacji najlepsze nawet w kilkanaście godzin po napowietrzeniu. Lepsze w temperaturze trochę większej niż zalecane 18-19 st. C.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania