Mogen David Concord Kosher

Mogen David Concord Kosher

Szczep : Concord

Winnica: Mogen David Wine

Apelacja: Erie

Region: New York

Państwo: USA

Kolor: wino czerwone

Informacje: Wino z amerykańskiego gatunku winorości Vitis Labrusca. Według informacji na tylnej etykiecie minimum 51% wina pochodzi z tego szczepu.

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2011-06-09

Autor oceny:
mwi

Zbiory:
Nie da się określić (np. nie było na etykiecie)

Zgodność z typem:
Nie w moim typie

Jakość wina:
Pospolite wino do spożycia jako dodatek do codziennych posiłków (70-75pt)

Porównanie jakości do ceny:
Trochę za drogie przy tej jakości

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Zbyt słodkie

Garbniki, tanina:
Zbyt łagodne i delikatne, za mało garbników

Alkohol:
Zbyt słaby, zbyt niski poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Zbyt owocowy, kwiatowy, zbyt silny wpływ nowego świata

Intensywność bukietu i smaku:
Zbyt intensywne, zbyt aromatyczne

Dojrzałość, czas leżakowania:
Właściwy czas na jego wypicie

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Zbyt rzadko spotykany szczep (kupaż rzadkich szczepów), brak możliwości porównania

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Gotowe do spożycia zaraz po otwarciu

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
ciasta i torty

Fascynacje związane z tym winem:
Rzadko spotykany szczep regionalny

Co się w tym winie nie podobało:
Ogólna słabość wina (brak bukietu, smaku, długości, końcówki itd)
Bukiet lub jakiś określony zapach (np. taki, którego nie lubię)
Bardzo duży dysonans między intensywnością bukietu i smaku
Brak długości (smak tylko na początku języka)
Słaba końcówka (słabe lub krótkotrwałe odczucia po przełknięciu wina)
Nachalny smak bez dalszych pozytywnych odczuć

Poztywne wyczuwane aromaty:
czarne jagody
czerwona porzeczka
poziomka

Przyczyny zakupu wina:
Rzadko spotykany szczep regionalny
Kraj lub region pochodzenia
Cecha lub cechy spoza tej listy

Opisowa ocena wina:
Świadomie kupiłem to wino, mimo że etykieta mówiła, że to słodkie wino. Przyczyną był szczep z gatunku Vitis Labrusca, czyli endemicznej winorośli amerykańskiej (wcześniej piłem tylko krzyżówki hybrydowe z tym szczepem). Po prawdzie jest to raczej wyrób winopodobny, słodki, sprawiający wrażenie sztucznie aromatyzowanego poziomkowym sokiem. Po kilku łykach dał się wypić wyłącznie mocno schłodzony z dużą ilością zimnej gazowanej wody mineralnej. A i tak najprawdopodobniej spora ilość tego wina dobiegnie żywota w lodówce, na zasadzie że od razu żal wylać, a po tygodniu już się to jakoś przeżyje bez bólu. Z drugiej strony 20.- zł - warto było zrobić takie doświadczenie.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich