Winorośl
:
Albarino
Winnica:
Bodega Martin Codax
WWW:
www.martincodax.com
Apelacja:
DO Rias Baixas
Region:
Galicja
Kraj:
Hiszpania
Kolor: wino białe
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2011-04-09
Autor oceny:
cerveza49
Zbiory:
2008
Zgodność z typem:
Mój ideał, perfekcyjna kompozycja
Jakość wina:
Wino WIELKIE, do spożycia na wielkie okazje, pić wyłącznie dla smaku samego wina (95-100pt)
Porównanie jakości do ceny:
Nie oceniam wina w taki sposób
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Nie oceniam
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Nie oceniam
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Właściwy czas na jego wypicie
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Gotowe do spożycia zaraz po otwarciu
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
Uważam, że to wino należy wypić samodzielnie
białe mięso gotowane lub w galarecie
skorupiaki, żabie udka, ryby surowe lub gotowane
Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina
Poztywne wyczuwane aromaty:
wanilia
Przyczyny zakupu wina:
Wino z mojego ulubionego szczepu
Wino legenda - każdy powinien je wypić
Opisowa ocena wina:
sprostowanie-martin codax-jedna z najwiekszych winnic GALICJI nie LEONU szczep albarinio pochodzi znad renu-przed wiekami sprowadzony do galicji i tu evoluowal. stolica albarino jest cambados-jest tu ok 160 winnic,kazda wytwarza kilka gatunkow wina albarino-jest to wino typu beaujolais-po wyprodukowaniu najlepiej spozyc w ciagu trzech lat. kazde wino albarinio jest bardzo dobre,wyroznia sie niepowtarzalnym delikatnym skomponowanym smakiem,czuc kwiaty i slonce.musniecie wiatru znad oceanu.po nalaniu do kieliszka tysiace malenkich pecherzykow najlepiej pic schlodzone na tarasie w sloncu. kazde albarinio jest inne ma swoj niepowtarzalny bukiet i doskonale skomponowany smak.ORGANISTRUM wyroznia sie gdyz mimo ze jest winem beaujolais-po wstepnej fermentacji dojrzewa w kadziach nie metalowych a w debowych z debu francuskiego-co nadaje mu nute cierpkosci.na szyjce kazdej butelki jest zawieszona malenka listewka tegoz debu. cena producenta -ok.17 euro,znacznie drozej niz inne albarinio ktore mozna kupic w cenie 6-12 euro goraco polecam jeszcze jedna uwaga-na polnocy portugalii rowniez sa winnice albarinio /alvarinho/,vino verde-ale raczej producenci mieszaja z innymi szczepami winogron uwazajac ze czyste albarinio jest zbyt "suche"-da sie wypic,swietne wina,ale to jednak juz nie jest albarinio
Poprzednia ocena:
Data degustacji:
2010-05-17
Autor oceny:
mwi
Zbiory:
2006
Zgodność z typem:
Prawie w moim typie
Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)
Porównanie jakości do ceny:
Znacząco zbyt drogie przy tej jakości
Kwasowość:
Zbyt kwaśne, zbyt wysoki poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Zbyt tradycyjny, francuski, ziemisty, podkreślający terroir
Intensywność bukietu i smaku:
Bardzo wyraziste, ale bez przesady
Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Zbyt rzadko spotykany szczep (kupaż rzadkich szczepów), brak możliwości porównania
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Nie potrafię określić
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
skorupiaki, żabie udka, ryby surowe lub gotowane
owoce morza, sushi
Fascynacje związane z tym winem:
Intensywność konkretnego zapachu lub bukietu
Indywidualne piętno producenta
Co się w tym winie nie podobało:
Coś mi się nie podobało, ale nie potrafię tego określić
Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone owoce cytrusowe
owoce tropikalne
Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji
Opisowa ocena wina:
Wino dojrzewało tylko 3 miesiące w beczce, a odnosi się wrażenie, że było ich znacznie więcej. I z tym wrażeniem skojarzone jest teza, że wino mogłoby jeszcze trochę podojrzewać w butelce, mimo że ma już 4 lata. Ale wszystko razem nie zmienia faktu, że według mnie wino jest skandalicznie drogie.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania