Concentus Pizzato

Concentus Pizzato

Winorośl : Merlot, Tannat, Cabernet Sauvignon

Winnica: Pizzato Vinhas and Vinhos

WWW: www.pizzato.net

Apelacja: Vale dos Vinhedos

Region: Rio Grande do Sul

Państwo: Brazylia

Kolor: wino czerwone

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2011-03-23

Autor oceny:
mwi

Rocznik:
2005

Zgodność z typem:
Mój typ z plusem

Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)

Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Bardzo wyraziste, ale bez przesady

Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Kupaż o zbyt rozbudowanym lub nieokreślonym składzie, który trudno porównać

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilka godzin

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
Uważam, że to wino należy wypić samodzielnie

Fascynacje związane z tym winem:
Zapach (jakiś określony zapach)
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Intensywność konkretnego zapachu lub bukietu
Smak (np. smak jakiegoś konkretnego owocu)
Różnorodność smaków
Intensywność konkretnego odczucia smakowego lub całej gamy smaków
Długość (smak wina odczuwalny do końca przełyku)
Bogata końcówka (odczucia po przełknięciu wina)
Bardzo długo trwająca końcówka
Ogólna harmonia lub nienachalne bogactwo wszystkich cech

Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina

Poztywne wyczuwane aromaty:
czarne porzeczki
czarny bez
jeżyna
malina
cynamon
wanilia

Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji

Opisowa ocena wina:
Jedno z lepszych, jeśli nie najlepsze wino na degustacji win brazylijskich z 23 marca z hotelu La Regina. Intensywne, ale nie krzykliwie czy przesadnie. Ciekawe połączenie łagodności Merlot z siłą Tannat podparte wszechstronnym Cabernetem. Całość doskonale zrównoważona, ale nie powalająco - przyznam, że najlepszej butelce z degustacji brazylijskiej daleko do najlepszego wina z degustacji win chilijskich czy argentyńskich. Możliwe, że DNA 99 tego samego producenta, którego nie dane mi było wypić poprawiłoby sytuację. Należy jednak przyznać, że jak na kraj znajdujący się na piątym miejscu na świecie w wielkości produkcji wina jego reprezentacja ilościowa w Polsce jest dość skromna, a i najlepszym winom daleko do zwyczajnie dobrych z innych krajów. Trudno powiedzieć, czy oznacza to, że jest to jeszcze niezbadany region, czy jednak Brazylię można dziś porównać do Chile sprzed 30 lat, gdzie produkcja była duża, ale z jakością jeszcze było przeciętnie. Ale bez względu na powód w ciągu kilku, najwyżej kilkunastu lat sytuacja powinna się znacząco poprawić.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich