Monastrell Monastrell Juan Gil de Cepas Viejas

Monastrell Monastrell Juan Gil de Cepas Viejas

Winorośl : Monastrell

Winnica: Bodegas Juan Gil

WWW: www.bodegasjuangil.com

Apelacja: DO Jumilla

Region: Valencia

Państwo: Hiszpania

Kolor: wino czerwone

Informacje: Dojrzewało 4 miesiące w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego.

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2012-02-02

Autor oceny:
mwi

Rocznik:
2010

Zgodność z typem:
Wino w moim typie

Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)

Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilka godzin

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
pieczone mięso
dojrzałe sery
steki i dania duszone z bogato doprawionymi sosami
wieprzowina grilowana

Fascynacje związane z tym winem:
Zapach (jakiś określony zapach)
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Różnorodność smaków

Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina

Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone czarne owoce
nieokreślone owoce leśne
goździki
wanilia

Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji

Opisowa ocena wina:
Urzekło mnie kombinacją ciemnych leśnych owoców z ulubioną wanilią. Oczywiście gdyby trochę dłużej poleżało i pooddychało przed wypiciem wanilia nie byłaby tak intensywne. Zapewne wtedy też by mi się podobało, ale już z innych powodów. Podane na degustacji w Winarium z czekoladą. To wino skojarzone było z gorzką czekoladą z nadzieniem z trochę mniej gorzkiej czekolady z dodatkiem gałki muszkatołowej. Przyznam, że bardzo dobre połączenie. I przyznam, że cała degustacja otworzyła mi oczy na połączenie wina i czekolady. Pozornie nie pasują do siebie, ale tylko pozornie. Przy dobrym zestawieniu efekt jest rewelacyjny.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich