Szczep
:
Pinot Noir
Winnica:
Vinaria Purcari
WWW:
www.purcari.md
Region:
Purcari
Kraj:
Mołdawia
Kolor: wino czerwone
Informacje:
Wino dojrzewa w beczkach z dębu francuskiego. W różnych rocznikach przez różny okres, ale nie mniej niż 12 miesięcy. Wino wytwarzane zgodnie z normami ISO 9001.
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2011-03-12
Autor oceny:
HALICZ
Rocznik:
2008
Zgodność z typem:
Prawie w moim typie
Jakość wina:
Zupełnie dobre wino (80-84pt)
Porównanie jakości do ceny:
Trochę za drogie przy tej jakości
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Zbyt łagodne i delikatne, za mało garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Trochę zbyt słaba intensywność
Dojrzałość, czas leżakowania:
Nie oceniam
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Jeszcze nie potrafię określić tak subtelnych kwestii
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Gotowe do spożycia zaraz po otwarciu
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
łagodne sery
zimne nóżki
pasztety
czerwone mięso gotowane
Fascynacje związane z tym winem:
Nic
Co się w tym winie nie podobało:
Coś mi się nie podobało, ale nie potrafię tego określić
Poztywne wyczuwane aromaty:
brak pozytywnych aromatów
Przyczyny zakupu wina:
Polecenie zaufanego sprzedawcy
Opisowa ocena wina:
nastepnego zakupu raczej nie będzie
Poprzednia ocena:
Data degustacji:
2008-05-13
Autor oceny:
mwi
Rocznik:
2005
Zgodność z typem:
Nie w moim typie
Jakość wina:
Zupełnie dobre wino (80-84pt)
Porównanie jakości do ceny:
Atrakcyjny stosunek jakości do ceny
Kwasowość:
Zbyt kwaśne, zbyt wysoki poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Zbyt łagodne i delikatne, za mało garbników
Alkohol:
Zbyt słaby, zbyt niski poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Zbyt tradycyjny, francuski, ziemisty, podkreślający terroir
Intensywność bukietu i smaku:
Trochę zbyt słaba intensywność
Dojrzałość, czas leżakowania:
Właściwy czas na jego wypicie
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Godzinę
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
białe mięso gotowane lub w galarecie
sałatki jarzynowe
sosy śmietanowe
owoce morza, sushi
Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Co się w tym winie nie podobało:
Słaba końcówka (słabe lub krótkotrwałe odczucia po przełknięciu wina)
Poztywne wyczuwane aromaty:
wiśnia
Przyczyny zakupu wina:
Był to zakup zupełnie nieprzemyślany (przypadkowy)
Opisowa ocena wina:
Pinot Noir do bólu w uszach. W kolorze cienkie i wodniste, w smaku podobnie, ale zupełnie atrakcyjne w porównaniu do francuskiej burgundii. Gdybym pił je bez wiedzy gdzie zostało wyprodukowane powiedziałbym że to Alzacja. Może trochę brakowało mi goryczki i tanin gdy było zimne. W ogóle nie czuć dwunastomiesięcznego dojrzewania w beczce.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania