Canepa Shiraz Reserva Privada

Canepa Shiraz Reserva Privada

Szczep : Shiraz

Winnica: Vina Canepa

WWW: www.canepawines.cl

Apelacja: Rapel Valley

Region: Central Valley

Państwo: Chile

Kolor: wino czerwone

Informacje: Wino nie klarowane i nie filtrowane, dojrzewa w beczkach dębowychprze 8 miesięcy.

Wina podobne, które kupisz w sklepie Dobrewino.pl:

-

Data degustacji:
2010-03-21

Autor oceny:
mwi

Zbiory:
2007

Zgodność z typem:
Wino w moim typie

Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)

Porównanie jakości do ceny:
Rewelacyjny stosunek jakości do ceny

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Wymaga dekantacji

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
wieprzowina grilowana
potrawy z dzikiego ptactwa

Fascynacje związane z tym winem:
Zapach (jakiś określony zapach)
Smak (np. smak jakiegoś konkretnego owocu)
Ciekawa tanina (jakby nie dębowa)
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki
Indywidualne piętno producenta

Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina

Poztywne wyczuwane aromaty:
czarny bez
jeżyna
malina

Przyczyny zakupu wina:
Cecha lub cechy spoza tej listy

Opisowa ocena wina:
Wygarnąłem całą półkę win chilijskich w Galerii Alkoholi z okazji dużych obniżek cen na te wina wzmocnionych dodatkową 5 procentową obniżką przy zakupach po 6 sztuk. I teraz będę się musiał katować przez jakiś czas tymi winami. To znaczy przymus wynika z posiadania ich większej ilości, a nie lichej jakości. Choć prawdę mówiąc wina powinny jeszcze poleżeć. Teraz żeby wypić to wino musiałem je zdekantować i odczekać ponad 24 godziny, żeby stało się pijalne. To Shiraz należy przetrzymać przynajmniej rok. A po roku jeszcze przynajmniej kilka lat będzie naprawdę rewelacyjne. Może przeszłoby nawet na mój typ z plusem, bo gdzieś w kącikach ust delikatnie pojawia się wanilia, którą bardzo lubię, choć na razie bardzo delikatnie. Ale trzeba to sprawdzić najwcześniej za rok, może półtora.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich