Grono
:
Cabernet Sauvignon
Winnica:
Kaiken Wines
WWW:
www.kaikenwines.com
Region:
Mendoza
Państwo:
Argentyna
Kolor: wino czerwone
Informacje:
Wina produkowane w Kaiken usiłują oddać najlepsze cechy Ameryki Południowej po obu stronach Andów (w Argentynie i Chile).
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2008-12-16
Autor oceny:
mwi
Zbiory:
2004
Zgodność z typem:
Mój typ z plusem
Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)
Porównanie jakości do ceny:
Atrakcyjny stosunek jakości do ceny
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Bardzo wyraziste, ale bez przesady
Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Wymaga dekantacji
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
pieczone mięso
białe mięso duszone w delikatnym sosie
potrawy z dzikiego ptactwa
baranina duszona lub grilowana
Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Intensywność konkretnego zapachu lub bukietu
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki
Długość (smak wina odczuwalny do końca przełyku)
Bogata końcówka (odczucia po przełknięciu wina)
Bardzo długo trwająca końcówka
Ogólna harmonia lub nienachalne bogactwo wszystkich cech
Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina
Poztywne wyczuwane aromaty:
wanilia
Przyczyny zakupu wina:
Fascynacja innym winem tego producenta
Opisowa ocena wina:
Jedno ze wspanialszych win poniżej 100 zł. Kaiken Ultra zawiera w sobie wszystkie pozytywne cechy win Kaiken i Montes, produkowanych po obu stronach Andów w Ameryce Południowej. Niesamowite, wspaniałe wino, którego cech nie da się podrobić. Długie, gęste aromatyczne, ale bez przesady i oczywiście klasycznie waniliowe od beczek dębowych, w których dojrzewało półtora roku. Rocznik 2004 wyprodukowany z Cabenret Sauvignon jest gotowy żeby poleżeć jeszcze kilka lat, a 20 lat od daty produkcji wydaje się być do osiągnięcia bez konieczności zachowania jakiś bardzo wyjątkowych warunków przechowywania.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania