Massolino Barbera d`Alba

Massolino Barbera d`Alba

Winorośl : Barbera

Winnica: Azienda Agricola Vigna Rionda di Massolino

WWW: www.massolino.it

Apelacja: DOC Barbera d`Alba

Region: Piemont

Państwo: Włochy

Kolor: wino czerwone

Informacje: Winnica położona w Serralunga d`Alba

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2011-10-14

Autor oceny:
mwi

Rocznik:
2009

Zgodność z typem:
Wino w moim typie

Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)

Porównanie jakości do ceny:
Znacząco zbyt drogie przy tej jakości

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Godzinę

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
białe mięso gotowane lub w galarecie
czerwone mięso gotowane
pieczone mięso
grilowane ryby
łosoś wędzony
kurczak w potrawce
kaczka z pomarańczami lub innymi owocami
białe mięso duszone w delikatnym sosie

Fascynacje związane z tym winem:
Zapach lub bukiet trudny do opisania
Smak (np. smak jakiegoś konkretnego owocu)
Indywidualne piętno producenta

Co się w tym winie nie podobało:
Coś mi się nie podobało, ale nie potrafię tego określić

Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone czarne owoce
czereśnia
niedojrzałe owoce
śliwka
wiśnia

Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji

Opisowa ocena wina:
Eleganckie wino, zbudowane na delikatnie zbyt wysokiej kwasowości, ale nie rażąco dla moich kubków smakowych. Przy tym winie i Dolcetto od tego samego producenta dyskutowałem z przedstawicielem winnicy nad zaletami (a w zasadzie różnicami) dojrzewania wina w kadziach nierdzewnych a cementowych (tak, jak dojrzewało to wino). Wyszło nam, że cement jest trochę bardziej obojętny, choć przyznam, że pełną różnicę mógłbym poczuć dopiero wtedy, gdybym mógł porównać to samo wino dojrzewające w różnych kadziach. Plus za indywidualne piętno albo przynajmniej dobrze zbudowany marketing wokół tej kwestii.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich