Szczep
:
Bonarda
Winnica:
Azienda Agricola Rebollini Bruno
Apelacja:
DOC Oltrepo Pavese
Region:
Lombardia
Państwo:
Włochy
Kolor: wino czerwone
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2012-05-01
Autor oceny:
mwi
Rocznik:
2009
Zgodność z typem:
Prawie w moim typie
Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)
Porównanie jakości do ceny:
Nie wiem ile kosztowało to wino
Kwasowość:
Zbyt kwaśne, zbyt wysoki poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Właściwy czas na jego wypicie
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Gotowe do spożycia zaraz po otwarciu
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
białe mięso gotowane lub w galarecie
skorupiaki, żabie udka, ryby surowe lub gotowane
owoce morza, sushi
łagodne sery
czerwone mięso gotowane
makarony z sosem na bazie pomidorów
grilowane ryby
łosoś wędzony
kurczak w potrawce
kaczka z pomarańczami lub innymi owocami
białe mięso duszone w delikatnym sosie
potrawy kuchni chińskiej
Fascynacje związane z tym winem:
Nie potrafię określić przyczyny fascynacji
Co się w tym winie nie podobało:
Coś mi się nie podobało, ale nie potrafię tego określić
Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone owoce leśne
aronia
śliwka
Przyczyny zakupu wina:
Dostałem to wino w prezencie
Opisowa ocena wina:
Czuć trupią Bonardę, choć na szczęście z dość słabą intensywnością tego charakterystycznego dla niej smaku (jak to na starym kontynencie). Spora kwasowość dość mocno osłabiły na szczęście ten smak i zapach. Dodatkowo perlistość podkreśla kwasowość tego wina i wymusza podawanie go w niższej temperaturze, co znów przekłamuje trochę prawdziwy smak.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania