Rebollini Oltrepo Pavese Bonarda Frizzante

Rebollini Oltrepo Pavese Bonarda Frizzante

Szczep : Bonarda

Winnica: Azienda Agricola Rebollini Bruno

Apelacja: DOC Oltrepo Pavese

Region: Lombardia

Państwo: Włochy

Kolor: wino czerwone

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2012-05-01

Autor oceny:
mwi

Rocznik:
2009

Zgodność z typem:
Prawie w moim typie

Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)

Porównanie jakości do ceny:
Nie wiem ile kosztowało to wino

Kwasowość:
Zbyt kwaśne, zbyt wysoki poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Właściwy czas na jego wypicie

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Gotowe do spożycia zaraz po otwarciu

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
białe mięso gotowane lub w galarecie
skorupiaki, żabie udka, ryby surowe lub gotowane
owoce morza, sushi
łagodne sery
czerwone mięso gotowane
makarony z sosem na bazie pomidorów
grilowane ryby
łosoś wędzony
kurczak w potrawce
kaczka z pomarańczami lub innymi owocami
białe mięso duszone w delikatnym sosie
potrawy kuchni chińskiej

Fascynacje związane z tym winem:
Nie potrafię określić przyczyny fascynacji

Co się w tym winie nie podobało:
Coś mi się nie podobało, ale nie potrafię tego określić

Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone owoce leśne
aronia
śliwka

Przyczyny zakupu wina:
Dostałem to wino w prezencie

Opisowa ocena wina:
Czuć trupią Bonardę, choć na szczęście z dość słabą intensywnością tego charakterystycznego dla niej smaku (jak to na starym kontynencie). Spora kwasowość dość mocno osłabiły na szczęście ten smak i zapach. Dodatkowo perlistość podkreśla kwasowość tego wina i wymusza podawanie go w niższej temperaturze, co znów przekłamuje trochę prawdziwy smak.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich