Etchart Cafayete Reserve Malbec

Etchart Cafayete Reserve Malbec

Grono : Malbec

Winnica: Bodegas Etchart

WWW: www.bodegasetchart.com

Apelacja: Valley of Cafayate

Region: Salta

Państwo: Argentyna

Kolor: wino czerwone

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2010-05-14

Autor oceny:
mwi

Zbiory:
2008

Zgodność z typem:
Wino w moim typie

Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)

Porównanie jakości do ceny:
Znacząco zbyt drogie przy tej jakości

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Wymaga dekantacji

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
dania pikantne, np. kuchni meksykańskiej, hinduskiej lub węgierskiej
potrawy z dzikiego ptactwa
baranina duszona lub grilowana

Fascynacje związane z tym winem:
Indywidualne piętno producenta

Co się w tym winie nie podobało:
Coś mi się nie podobało, ale nie potrafię tego określić

Poztywne wyczuwane aromaty:
nie potrafię ich określić

Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji

Opisowa ocena wina:
Według mnie wino trochę wyższej jakości niż podstawowa seria Privado, ale niewiele. Na pewno nie tyle, na ile wskazuje cena. A w ogóle cena wydaje się być w tym winie skandalicznie wysoka. Ostrość tego wina zabija u mnie wszystkie inne odczucia. I to ostrość, której nie potrafię nawet określić (nie pieprz). Może po kilku latach dojrzewania tego wina w butelce gwałtownie zmienię zdanie, ale teraz uważam je za spory niewypał. Jego niedojrzałość jest inna niż powszechnie spotykana i ja nie potrafię sobie poradzić z tym co czułem w tym winie. Chyba nawet na degustację dla profesjonalistów to wino było za młode. A nie była to degustacja dla profesjonalistów, tylko końcowych klientów i ewentualnie przedstawicieli rynku HoReCa. Chyba że nastąpiło nieporozumienie w kwestiach co to jest HoReCa w Polsce - za granicą często spotykam się z sytuacją, że w restauracji podawane są wina nawet dość powszechnie spotykane w sklepach, ale ... z roczników dawno niedostępnych. Może więc to wino powinno być zakupione do restauracji teraz, a podawane za 5-10 lat?


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich