Grono
:
Malbec
Winnica:
Bodegas Etchart
WWW:
www.bodegasetchart.com
Apelacja:
Valley of Cafayate
Region:
Salta
Państwo:
Argentyna
Kolor: wino czerwone
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2010-05-14
Autor oceny:
mwi
Zbiory:
2008
Zgodność z typem:
Wino w moim typie
Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)
Porównanie jakości do ceny:
Znacząco zbyt drogie przy tej jakości
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Wymaga dekantacji
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
dania pikantne, np. kuchni meksykańskiej, hinduskiej lub węgierskiej
potrawy z dzikiego ptactwa
baranina duszona lub grilowana
Fascynacje związane z tym winem:
Indywidualne piętno producenta
Co się w tym winie nie podobało:
Coś mi się nie podobało, ale nie potrafię tego określić
Poztywne wyczuwane aromaty:
nie potrafię ich określić
Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji
Opisowa ocena wina:
Według mnie wino trochę wyższej jakości niż podstawowa seria Privado, ale niewiele. Na pewno nie tyle, na ile wskazuje cena. A w ogóle cena wydaje się być w tym winie skandalicznie wysoka. Ostrość tego wina zabija u mnie wszystkie inne odczucia. I to ostrość, której nie potrafię nawet określić (nie pieprz). Może po kilku latach dojrzewania tego wina w butelce gwałtownie zmienię zdanie, ale teraz uważam je za spory niewypał. Jego niedojrzałość jest inna niż powszechnie spotykana i ja nie potrafię sobie poradzić z tym co czułem w tym winie. Chyba nawet na degustację dla profesjonalistów to wino było za młode. A nie była to degustacja dla profesjonalistów, tylko końcowych klientów i ewentualnie przedstawicieli rynku HoReCa. Chyba że nastąpiło nieporozumienie w kwestiach co to jest HoReCa w Polsce - za granicą często spotykam się z sytuacją, że w restauracji podawane są wina nawet dość powszechnie spotykane w sklepach, ale ... z roczników dawno niedostępnych. Może więc to wino powinno być zakupione do restauracji teraz, a podawane za 5-10 lat?
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania