Winorośl
:
Carmenere
Winnica:
Concha Y Toro
WWW:
www.conchaytoro.com
Apelacja:
DO Peumo
Region:
Central Valley
Kraj:
Chile
Kolor: wino czerwone
Informacje:
Dojrzewało 16 miesięcy w beczkach dębowych.
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2010-03-25
Autor oceny:
mwi
Rocznik:
2007
Zgodność z typem:
Mój typ z plusem
Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)
Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Bardzo wyraziste, ale bez przesady
Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Wymaga dekantacji
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
Uważam, że to wino należy wypić samodzielnie
Fascynacje związane z tym winem:
Zapach (jakiś określony zapach)
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Różnorodność smaków
Intensywność konkretnego odczucia smakowego lub całej gamy smaków
Wrażenie słońca zamkniętego w butelce
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki
Bogata końcówka (odczucia po przełknięciu wina)
Bardzo długo trwająca końcówka
Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina
Poztywne wyczuwane aromaty:
czarne porzeczki
czarne jagody
czarny bez
jeżyna
Przyczyny zakupu wina:
Fascynacja innym winem tego producenta
Opisowa ocena wina:
Wino z roku 2007 na kapslu korka oznaczone dodatkowo napisem "pierwszy najlepszy rocznik wina w Chile". Nie do końca rozumiem o co chodzi - chyba o to, że po raz pierwszy rok był taki dobry, że postanowiono go nominować do nagrody najlepszego rocznika w Chile. Może trochę przesadzone, ale niekoniecznie. Wino rzeczywiście zapowiada się rewelacyjne. Dekantowane i napowietrzane powoli zaczyna pokazywać swój niesamowity charakter. Za kilka miesięcy powinno wejść w okres najlepszego smaku i pozostać w tym okresie przynajmniej kilka lat. Już teraz czuć, że będzie bardzo bardzo słoneczne. A gęste ja smoła jest już teraz. Niemal oblepia podniebienie. I zostaje bardzo długo w końcówce. I w pamięci.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania