Primitivo IGT Poderj

Primitivo IGT Poderj

Grono : Primitivo

Winnica: Di Camillo Vini

WWW: www.dicamillovini.it

Apelacja: Puglia IGT

Region: Puglia

Państwo: Włochy

Kolor: wino czerwone

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2009-12-31

Autor oceny:
mwi

Rocznik:
2007

Zgodność z typem:
Prawie w moim typie

Jakość wina:
Zupełnie dobre wino (80-84pt)

Porównanie jakości do ceny:
Atrakcyjny stosunek jakości do ceny

Kwasowość:
Zbyt kwaśne, zbyt wysoki poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Godzinę

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
steki i dania duszone z bogato doprawionymi sosami
wieprzowina grilowana
dania pikantne, np. kuchni meksykańskiej, hinduskiej lub węgierskiej

Fascynacje związane z tym winem:
Zapach (jakiś określony zapach)
Smak (np. smak jakiegoś konkretnego owocu)

Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina

Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone białe/jasne jagody
nieokreślone czerwone jagody
goździki
wanilia

Przyczyny zakupu wina:
Polecenie przypadkowego sprzedawcy

Opisowa ocena wina:
Owocowe wino budujące swoją siłę na kwasowości z bardzo intensywną wanilią. Gdyby nie ta kwasowość wino mogłoby awansować w mojej skali o dwa oczka wyżej. Ciekaw jestem jak by smakowało za 2-3 lata. Czy raczej kwasowość by złagodniała czy wanilia wywietrzała?


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich