Szczep
:
Semillion, Sauvignon Blanc, Muscadelle
Winnica:
Chateau Claverie
Apelacja:
AOC Sauternes
Region:
Bordeaux
Kraj:
Francja
Kolor: wino białe
Informacje:
Polecane przez producenta do foie gras i niebieskich serów pleśniowych.
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2011-06-01
Autor oceny:
mwi
Zbiory:
2007
Zgodność z typem:
Wino w moim typie
Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)
Porównanie jakości do ceny:
Trochę za drogie przy tej jakości
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Nie potrafię określić
Garbniki, tanina:
Zbyt łagodne i delikatne, za mało garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilkanaście minut
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
pasztety
grzyby smażone lub duszone
dojrzałe sery
ciasta i torty
inna potrawa spoza tej listy
Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Różnorodność smaków
Co się w tym winie nie podobało:
Coś mi się nie podobało, ale nie potrafię tego określić
Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone owoce cytrusowe
gruszka
orzechy
owoce tropikalne
przejrzałe owoce
rodzynki
suszone owoce
różne smaki ziół, korzeni i przypraw
miód
Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji
Opisowa ocena wina:
Ze słodkich win produkowanych z winogron zaatakowanych szlachetną pleśnią Botrytis Cinerea to raczej jedno ze słabszych win, co nie oznacza, że słabe. Zresztą cena mówi sama za siebie, że nie były to wyłącznie pojedyncze grona z pleśnią oddzielane ręcznie od pozostałych, tylko raczej całe kiście z odpowiednią ilością zaatakowanych gron. Mimo to to złociste gęste wino ma dość złożony bukiet i smak charakterystyczny dla tych win w tym przejrzałych owoców tropikalnych i cytrusowych. Przy okazji tej butelki w czasie degustacji w Winarium rozpoczęła się intensywna dyskusja na temat dopasowywania wina do potraw. Pojawił się przykład w którym słodkie białe wino statystycznie najlepiej pasowało do wielu potraw formalnie nie przeznaczonych do takiego rodzaju wina. Konkluzja była taka, że to wino będzie pasowało nawet do pieczeni z wieprzowiny (zwłaszcza, gdy będzie ta pieczeń za sucha), ale mówimy tu o pasowaniu jednego kieliszka do tej pieczeni, a nie całej butelki.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania