Tamaya Merlot Cabernet Sauvignon Syrah Reserva

Tamaya Merlot Cabernet Sauvignon Syrah Reserva

Winorośl : Merlot, Cabernet Sauvignon, Shiraz

Winnica: Vina Casa Tamaya

WWW: www.tamaya.cl

Apelacja: Limari Valley

Region: Coquimbo

Kraj: Chile

Kolor: wino czerwone

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2011-05-01

Autor oceny:
mwi

Zbiory:
2006

Zgodność z typem:
Wino w moim typie

Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)

Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Właściwy czas na jego wypicie

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilka godzin

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
sałatki jarzynowe
czerwone mięso gotowane
pieczone mięso
dojrzałe sery
grilowane ryby
białe mięso duszone w delikatnym sosie

Fascynacje związane z tym winem:
Zapach lub bukiet trudny do opisania
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Smak (np. smak jakiegoś konkretnego owocu)
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki
Indywidualne piętno producenta
Kraj lub region pochodzenia (np. nietypowy)

Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina

Poztywne wyczuwane aromaty:
brzoskwinia
czarne porzeczki
czereśnia
czerwona porzeczka
malina
mango
morela
truskawka
cynamon
goździki
wanilia

Przyczyny zakupu wina:
Polecenie przypadkowego sprzedawcy

Opisowa ocena wina:
Zaraz po otworzeniu butelki wino uderza w nos bardzo intensywną wanilią i czarną porzeczką. Niestety (niestety bo lubię ten zapach i smak) znika on po kilku minutach i pozostaje ciekawe choć raczej w kierunku poprawności a nie wyjątkowości wino. Przy okazji zwróciłem uwagę na jedną kwestię - Limari Valley to jedna z najbardziej na północ wysuniętych dolin Chile (czyli w kierunku "ciepłych krajów") a mimo to wina z tej doliny nie są przesadnie słodkie od słońca. Czyżby ta dolinka była jakoś osłonięta przed upałem tego regionu, czy producenci mają jakiś patent na schładzanie tych win?


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich