Grono
:
Tempranillo
Winnica:
Bodega Carmen Rodriguez Mendez
Apelacja:
DO Toro
Region:
Castilla y Leon
Kraj:
Hiszpania
Kolor: wino czerwone
Informacje:
10 meses en roble frances. Zgodnie z oryginalnym nazewnictwem wino z winogron Tinta de Toro znad rzeki Duero. Dojrzewało 10 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Nie filtrowane i nie klarowane.
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2012-05-26
Autor oceny:
mwi
Rocznik:
2007
Zgodność z typem:
Wino w moim typie
Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)
Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Wymaga dekantacji
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
pieczone mięso
steki i dania duszone z bogato doprawionymi sosami
wieprzowina grilowana
potrawy z dzikiego ptactwa
baranina duszona lub grilowana
dziczyzna
orzeszki, przekąski słone
inna potrawa spoza tej listy
Fascynacje związane z tym winem:
Zapach (jakiś określony zapach)
Zapach lub bukiet trudny do opisania
Smak (np. smak jakiegoś konkretnego owocu)
Różnorodność smaków
Indywidualne piętno producenta
Gęstość (lepkość, zachowanie wina w kieliszku)
Cecha lub cechy spoza tej listy
Co się w tym winie nie podobało:
Coś mi się nie podobało, ale nie potrafię tego określić
Poztywne wyczuwane aromaty:
czarne porzeczki
czarne jagody
czarny bez
jeżyna
owoce tarniny
dąb
trociny
tytoń
różne smaki ziół, korzeni i przypraw
czekolada
kawa
dym
Przyczyny zakupu wina:
Polecenie zaufanego sprzedawcy
Opisowa ocena wina:
Wino ma 15% alkoholu, którego wcale nie czuć - żadnego palenia w usta czy podrażniania przełyku. Gęste, mocarne, a jednocześnie nie przesadnie intensywne. Czasem nawet miałem wrażenie, że jest zbyt mało intensywne. W ustach jakby piasek, choć osadu nie było. Może to taka naprawdę gorzka czekolada do sosu mięsnego? Trochę za dużo taniny, część z beczki, która jakby była za świeża w stosunku do pozostałej części odczuć tego wina. Czyżby to wino powinno krócej leżakować w beczkach? Intrygujące, ale nie powalające na kolana.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania