Grono
:
Cabernet Sauvignon
Winnica:
Finca Sophenia
WWW:
www.sophenia.com.ar
Apelacja:
Tupungato
Region:
Mendoza
Kraj:
Argentyna
Kolor: wino czerwone
Informacje:
Część wina dojrzewa przez 10 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu a część przez 12 miesięcy w beczkach z ametykańskiego dębu.
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2012-11-22
Autor oceny:
mwi
Rocznik:
2010
Zgodność z typem:
Mój typ z plusem
Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)
Porównanie jakości do ceny:
Atrakcyjny stosunek jakości do ceny
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Bardzo wyraziste, ale bez przesady
Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilka godzin
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
kurczak w potrawce
kaczka z pomarańczami lub innymi owocami
steki i dania duszone z bogato doprawionymi sosami
wieprzowina grilowana
Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Intensywność konkretnego zapachu lub bukietu
Różnorodność smaków
Intensywność konkretnego odczucia smakowego lub całej gamy smaków
Wrażenie słońca zamkniętego w butelce
Bogata końcówka (odczucia po przełknięciu wina)
Bardzo długo trwająca końcówka
Indywidualne piętno producenta
Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina
Poztywne wyczuwane aromaty:
czarne porzeczki
czarne jagody
jeżyna
konfitura owocowa
przejrzałe owoce
wiśnia
cedr
cynamon
czekolada
wanilia
Przyczyny zakupu wina:
Polecenie zaufanego sprzedawcy
Wygląd etykiety (np. atrakcyjna graficznie)
Opisowa ocena wina:
Ciekawy Cabernet Sauvignon z Argentyny - niestety zaraz po otworzeniu "wali" (przykro mi, ale inaczej tego nie da się określić) w gardło świeżo wyschniętym pyłem z drzewa cedrowego i cynamonem. Po 12 godzinach w karafce się uspokaja i poza czarnymi owocami czuć bardzo delikatną wanilię. Staje się wtedy naprawdę przyjemnym winem, choć czuć, że za rok czy dwa wino to byłoby znacznie lepsze. Jak nic trzeba kupić drugą butelkę i poczekać rok, może dwa, a może ... jeszcze dłużej?
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania