Winorośl
:
Carmenere
Winnica:
Vina San Pedro Tarapaca
WWW:
www.tarapaca.cl
Apelacja:
Maipo Valley
Region:
Central Valley
Państwo:
Chile
Kolor: wino czerwone
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2010-10-21
Autor oceny:
mwi
Rocznik:
2009
Zgodność z typem:
Mój typ z plusem
Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)
Porównanie jakości do ceny:
Atrakcyjny stosunek jakości do ceny
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Wymaga dekantacji
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
pasztety
Fascynacje związane z tym winem:
Zapach (jakiś określony zapach)
Intensywność konkretnego zapachu lub bukietu
Wrażenie słońca zamkniętego w butelce
Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina
Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone czerwone jagody
malina
pigwa
Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji
Opisowa ocena wina:
Bardzo dziwne uczucie. Otóż to wino, inaczej niż większość innych win zbyt wczesne przeznaczenie do wypicia sygnalizuje tym, że wydaje się być za słodkie. To Carmenere jest słodkie od słońca a zanim się do końca otworzy ukrywa swoje taniny czy kwasowość, a cukier z alkoholem uderzają w podniebienie i przełyk. Trzeba poczekać albo w ostateczności dekantować. Ciekawe, gdyż generalnie zbyt wcześnie otwierane wina są zielono taninowe.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania