Grono
:
Tempranillo
Winnica:
Miguel Torres
WWW:
www.torres.es
Apelacja:
DO Ribera del Duero
Region:
Ribero del Duero
Państwo:
Hiszpania
Kolor: wino czerwone
Informacje:
Oryginalna lokalna nazwa szczepu Tempranillo to Tinto Fino. Dojrzewa w beczkach dębowych do 12 miesięcy.
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2009-04-24
Autor oceny:
mwi
Zbiory:
2005
Zgodność z typem:
Mój typ z plusem
Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)
Porównanie jakości do ceny:
Atrakcyjny stosunek jakości do ceny
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Wymaga dekantacji
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
kaczka z pomarańczami lub innymi owocami
steki i dania duszone z bogato doprawionymi sosami
Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Intensywność konkretnego odczucia smakowego lub całej gamy smaków
Ciekawa tanina (jakby nie dębowa)
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki
Bogata końcówka (odczucia po przełknięciu wina)
Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina
Poztywne wyczuwane aromaty:
czarne porzeczki
czarny bez
jeżyna
wiśnia
wanilia
Przyczyny zakupu wina:
Fascynacja innym winem tego producenta
Opisowa ocena wina:
Wino kupione w Lublinie w Winnicach Orientalnych na Bursztynowej. Niestety tym razem nie było w sklepie osoby, która wcześniej doradzała mi w zakupie, więc musiałem kierować się własnym nosem i znajomością innych win marki, którą kupowałem. Jako że miguel Torres to naprawdę znana marka więc niewiele ryzykowałem. Zaraz po otworzeniu butelki wino bardzo waniliowe. Później bardzo dębowe z charakterystyczną dla dębu kwasowością drewna. Po kilku godzinach od dekantacji osiąga właściwy stan, czyli bardzo słoneczne i bogate wino. Mimo to jasnym jest, że wino powinno poleżeć przynajmniej kilka lat. Dojrzewanie przez 10 lat raczej pozytywnie wpłynie na tą butelkę, czyli warto ją kupić do dalszego przechowania.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania