Winorośl
:
Merlot
Winnica:
Agricola y Comercial Santa Camila
Apelacja:
Maule Valley
Region:
Central Valley
Kraj:
Chile
Kolor: wino czerwone
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2010-10-10
Autor oceny:
mwi
Rocznik:
2007
Zgodność z typem:
Mój typ z plusem
Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)
Porównanie jakości do ceny:
Atrakcyjny stosunek jakości do ceny
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Wymaga dekantacji
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
pieczone mięso
dojrzałe sery
białe mięso duszone w delikatnym sosie
steki i dania duszone z bogato doprawionymi sosami
Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Smak (np. smak jakiegoś konkretnego owocu)
Wrażenie słońca zamkniętego w butelce
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki
Długość (smak wina odczuwalny do końca przełyku)
Bardzo długo trwająca końcówka
Gęstość (lepkość, zachowanie wina w kieliszku)
Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina
Poztywne wyczuwane aromaty:
czarne porzeczki
jabłko
konfitura owocowa
malina
liść czarnej porzeczki
goździki
wanilia
Przyczyny zakupu wina:
Fascynacja innym winem tego producenta
Opisowa ocena wina:
Gęste, niesamowicie ciemne, ale nie tak fascynujące jak Carmenere od tego samego producenta z tego samego rocznika. Powinno jeszcze poleżeć kilka lat. Do wypicia wyłącznie po dekantacji, ale po zbyt długim czekaniu w karafce dekantacyjnej (20 godzin) trochę straciło. Dlatego sądzę, że powinno się je jednak przechować w piwnicy kilka lat i dopiero wtedy sprawdzać jego właściwości.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania