Grono
:
St. Laurent
Winnica:
Johanneshof Reinisch
WWW:
www.j-r.at
Region:
Thermenregion
Państwo:
Austria
Kolor: wino czerwone
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2012-03-23
Autor oceny:
mwi
Zbiory:
2007
Zgodność z typem:
Wino w moim typie
Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)
Porównanie jakości do ceny:
Trochę za drogie przy tej jakości
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilka godzin
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
steki i dania duszone z bogato doprawionymi sosami
wieprzowina grilowana
dania pikantne, np. kuchni meksykańskiej, hinduskiej lub węgierskiej
potrawy z dzikiego ptactwa
baranina duszona lub grilowana
dziczyzna
Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Intensywność konkretnego zapachu lub bukietu
Różnorodność smaków
Intensywność konkretnego odczucia smakowego lub całej gamy smaków
Długość (smak wina odczuwalny do końca przełyku)
Bogata końcówka (odczucia po przełknięciu wina)
Co się w tym winie nie podobało:
Wrażenie, że bukiet i smak pochodzą z różnych win (brak zgodności)
Poztywne wyczuwane aromaty:
biała skórka w owocach cytrusowych (grapefruit, pomarańcza)
czarne porzeczki
czarne jagody
czereśnia
wiśnia
czekolada
wanilia
Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji
Opisowa ocena wina:
Niesamowite głębokie wino ze szczepu udającego się gdzieniegdzie w Austrii, Tyrolu i ... Australii. Mimo niezbyt częstej możliwości spróbowania tego wina czuję, że staję się jego wielbicielem. Wino intensywne lecz bardzo eleganckie. Beczka bardzo ładnie uwidacznia jego cechy związane z gęstym, zadymionym smakiem nie zabijając intensywnych owoców, które czasem delikatnie próbują przejść w powidła czy marmoladę. Troszkę za drogie jak na swoją jakość, ale za rzadziej spotykane szczepy trzeba jednak trochę więcej zapłacić. Z drugiej strony jak wcześniej pisałem w Austrii to nie taka straszna rzadkość.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania