Szczep
:
Cabernet Sauvignon
Winnica:
Vina Santa Carolina
WWW:
www.santacarolina.cl
Apelacja:
Maipo Valley
Region:
Central Valley
Kraj:
Chile
Kolor: wino czerwone
Informacje:
Dojrzewa w beczkach dębowych przez półtora roku.
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2009-05-01
Autor oceny:
mwi
Rocznik:
2006
Zgodność z typem:
Mój typ z plusem
Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)
Porównanie jakości do ceny:
Trochę za drogie przy tej jakości
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Wymaga dekantacji
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
wieprzowina grilowana
Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Różnorodność smaków
Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina
Poztywne wyczuwane aromaty:
czarne jagody
czarny bez
jeżyna
wiśnia
wanilia
Przyczyny zakupu wina:
Dostałem to wino w prezencie
Opisowa ocena wina:
Zaraz po otworzeniu wino zalatuje kwaśną dębową beczką. Jednak z czasem zapach się ulatnia i pozostaje smak i zapach ciemnych i czarnych owoców z bardzo delikatną wanilią. Wino ewidentnie zbyt młode do picia. Absolutnie nie otwierać wcześniej niż 5 lat po zbiorach i fermentacji. Potencjał leżakowania to według mnie minimum 10 lat a całkiem prawdopodobne wydaje się być dobre przechowanie tego wina przez 20 lat (oczywiście w odpowiedniej piwnicy na wino).
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania