Fetzer Barrel Select Zinfandel

Fetzer Barrel Select Zinfandel

Winorośl : Zinfandel

Winnica: Fetzer Vineyard

WWW: www.fetzer.com

Region: Kalifornia

Państwo: USA

Kolor: wino czerwone

Informacje: Około 90% to Zinfandel pochodzący z Napa Valley, Mendocino County, Dry Creek, Lake County, Alexander Valley, Russian River Valley i Sonoma County. Ponad 8% Petit Shiraz. Reszta to śladowe ilości Cabernet Sauvignon i Carignane. Dojrzewa około 12 miesięcy w beczkach dębowych - 267 Handcrafted Oak Barrels.

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2010-02-19

Autor oceny:
mwi

Rocznik:
2004

Zgodność z typem:
Mój typ z plusem

Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)

Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, czuć całą głębię długiego leżakowania

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Wymaga dekantacji

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
steki i dania duszone z bogato doprawionymi sosami
wieprzowina grilowana
potrawy z dzikiego ptactwa

Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Intensywność konkretnego odczucia smakowego lub całej gamy smaków
Ciekawa tanina (jakby nie dębowa)
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki
Długość (smak wina odczuwalny do końca przełyku)
Bardzo długo trwająca końcówka
Indywidualne piętno producenta

Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina

Poztywne wyczuwane aromaty:
czarny bez
czerwona porzeczka
dzika róża
jeżyna
malina
morwa
przejrzałe owoce
śliwka

Przyczyny zakupu wina:
Informacje zawarte na tylnej etykiecie

Opisowa ocena wina:
Mimo dekantacji należy odczekać przynajmniej 2 godziny, aby wino było gotowe do spożycia. Nie mam absolutnej pewności co do czasu jego życia. Czasami miewa się wrażenie, że jest to ostatni moment na jego spożycie, czasami wydaje się, że mogłoby poleżeć jeszcze kilka lat. Jednak nawet przy najbardziej optymistycznym założeniu to wino nie poleży dłużej niż 3-4 lata. Czyli 10 lat od daty fermentacji to według mnie absolutnie ostateczna granica na jego wypicie. Bogate w smaku. Ciekawa tanina wynikająca z połączenia ostrego szczepu Zinfandel i rocznego dojrzewania w beczkach. W szczególnych warunkach czuć delikatne posmaki dzikiej róży, świadczące o pełnej dojrzałości wina. Sporo taniny wymagającej dobrego napowietrzenia. Troszkę za mało intensywna końcówka.

Komentarz własny autora tej oceny (2010-02-20):
Mimo dekantacji należy odczekać przynajmniej 2 godziny, aby wino było gotowe do spożycia. Nie mam absolutnej pewności co do czasu jego życia. Czasami miewa się wrażenie, że jest to ostatni moment na jego spożycie, czasami wydaje się, że mogłoby poleżeć jeszcze kilka lat. Jednak nawet przy najbardziej optymistycznym założeniu to wino nie poleży dłużej niż 3-4 lata. Czyli 10 lat od daty fermentacji to według mnie absolutnie ostateczna granica na jego wypicie. Bogate w smaku. Ciekawa tanina wynikająca z połączenia ostrego szczepu Zinfandel i rocznego dojrzewania w beczkach. W szczególnych warunkach czuć delikatne posmaki dzikiej róży, świadczące o pełnej dojrzałości wina. Sporo taniny wymagającej dobrego napowietrzenia. Troszkę za mało intensywna końcówka.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich