Winorośl
:
Saperavi
Winnica:
Badagoni LLC
Region:
Kachetia
Państwo:
Gruzja
Kolor: wino czerwone
Informacje:
GTVC
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2008-07-24
Autor oceny:
KASTANIETKA
Rocznik:
Nie da się określić (np. nie było na etykiecie)
Zgodność z typem:
Mój ideał, perfekcyjna kompozycja
Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)
Porównanie jakości do ceny:
Atrakcyjny stosunek jakości do ceny
Kwasowość:
Nie oceniam
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Nie oceniam
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Nie oceniam
Intensywność bukietu i smaku:
Nie oceniam
Dojrzałość, czas leżakowania:
Nie oceniam
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Nie oceniam
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Nie oceniam
Fascynacje związane z tym winem:
Zapach (jakiś określony zapach)
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Smak (np. smak jakiegoś konkretnego owocu)
Co się w tym winie nie podobało:
Bukiet lub jakiś określony zapach (np. taki, którego nie lubię)
Smak (np. smak jakiegoś konkretnego owocu)
Poztywne wyczuwane aromaty:
nie potrafię ich określić
Przyczyny zakupu wina:
Dostałem to wino w prezencie
Opisowa ocena wina:
do pewnego momentu uważałam wina gruzińskie za mało oryginalne, ale po spróbowaniu stwierdzam,że są bardzo dobre ..
Poprzednia ocena:
Data degustacji:
2008-05-30
Autor oceny:
mwi
Rocznik:
2005
Zgodność z typem:
Nie w moim typie
Jakość wina:
Zupełnie dobre wino (80-84pt)
Porównanie jakości do ceny:
Trochę za drogie przy tej jakości
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Zbyt tradycyjny, francuski, ziemisty, podkreślający terroir
Intensywność bukietu i smaku:
Trochę zbyt słaba intensywność
Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Zbyt rzadko spotykany szczep (kupaż rzadkich szczepów), brak możliwości porównania
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Godzinę
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
wieprzowina grilowana
dania pikantne, np. kuchni meksykańskiej, hinduskiej lub węgierskiej
baranina duszona lub grilowana
Fascynacje związane z tym winem:
Zapach lub bukiet trudny do opisania
Co się w tym winie nie podobało:
Gorzkie posmaki
Poztywne wyczuwane aromaty:
czarne porzeczki
czarny bez
Przyczyny zakupu wina:
Był to zakup zupełnie nieprzemyślany (przypadkowy)
Wygląd etykiety (np. atrakcyjna graficznie)
Kraj lub region pochodzenia
Opisowa ocena wina:
Wino posiada rzadko spotykaną cechę, czyli datę butelkowania. Z daty produkcji (2005 rok) i daty butelkowania (kwiecień 2007) wynika, że wino dojrzewało w beczkach lub kadziach około półtora roku, a następnie przebywało w butelce rok. Trudno powiedzieć czy leżało w piwnicy, czy czekało u importela w hurtowni. Generalnie jest to któreś już wino gruzińskie, które nie sprawiło mi wielkiej przyjemności. Podobnie jak inne dla mojego języka i kubków smakowych charakteryzowało się dziwnymi goryczkami, które nie były taniną i garbnikami. Dziwny smak przy wcale nie powalającym bukiecie. Może po prostu Gruzja to nie jest mój typ. Na szczęście na świecie jest tyle regionów winiarskich, że jest w czym wybierać.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania