brak
etykiety



Badagoni Saperavi Kakhetian Region Wine

Winorośl : Saperavi

Winnica: Badagoni LLC

Region: Kachetia

Państwo: Gruzja

Kolor: wino czerwone

Informacje: GTVC

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2008-07-24

Autor oceny:
KASTANIETKA

Rocznik:
Nie da się określić (np. nie było na etykiecie)

Zgodność z typem:
Mój ideał, perfekcyjna kompozycja

Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)

Porównanie jakości do ceny:
Atrakcyjny stosunek jakości do ceny

Kwasowość:
Nie oceniam

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Nie oceniam

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Nie oceniam

Intensywność bukietu i smaku:
Nie oceniam

Dojrzałość, czas leżakowania:
Nie oceniam

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Nie oceniam

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Nie oceniam

Fascynacje związane z tym winem:
Zapach (jakiś określony zapach)
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Smak (np. smak jakiegoś konkretnego owocu)

Co się w tym winie nie podobało:
Bukiet lub jakiś określony zapach (np. taki, którego nie lubię)
Smak (np. smak jakiegoś konkretnego owocu)

Poztywne wyczuwane aromaty:
nie potrafię ich określić

Przyczyny zakupu wina:
Dostałem to wino w prezencie

Opisowa ocena wina:
do pewnego momentu uważałam wina gruzińskie za mało oryginalne, ale po spróbowaniu stwierdzam,że są bardzo dobre ..




Poprzednia ocena:

Badagoni Saperavi Kakhetian Region Wine

Data degustacji:
2008-05-30

Autor oceny:
mwi

Rocznik:
2005

Zgodność z typem:
Nie w moim typie

Jakość wina:
Zupełnie dobre wino (80-84pt)

Porównanie jakości do ceny:
Trochę za drogie przy tej jakości

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Zbyt tradycyjny, francuski, ziemisty, podkreślający terroir

Intensywność bukietu i smaku:
Trochę zbyt słaba intensywność

Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Zbyt rzadko spotykany szczep (kupaż rzadkich szczepów), brak możliwości porównania

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Godzinę

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
wieprzowina grilowana
dania pikantne, np. kuchni meksykańskiej, hinduskiej lub węgierskiej
baranina duszona lub grilowana

Fascynacje związane z tym winem:
Zapach lub bukiet trudny do opisania

Co się w tym winie nie podobało:
Gorzkie posmaki

Poztywne wyczuwane aromaty:
czarne porzeczki
czarny bez

Przyczyny zakupu wina:
Był to zakup zupełnie nieprzemyślany (przypadkowy)
Wygląd etykiety (np. atrakcyjna graficznie)
Kraj lub region pochodzenia

Opisowa ocena wina:
Wino posiada rzadko spotykaną cechę, czyli datę butelkowania. Z daty produkcji (2005 rok) i daty butelkowania (kwiecień 2007) wynika, że wino dojrzewało w beczkach lub kadziach około półtora roku, a następnie przebywało w butelce rok. Trudno powiedzieć czy leżało w piwnicy, czy czekało u importela w hurtowni. Generalnie jest to któreś już wino gruzińskie, które nie sprawiło mi wielkiej przyjemności. Podobnie jak inne dla mojego języka i kubków smakowych charakteryzowało się dziwnymi goryczkami, które nie były taniną i garbnikami. Dziwny smak przy wcale nie powalającym bukiecie. Może po prostu Gruzja to nie jest mój typ. Na szczęście na świecie jest tyle regionów winiarskich, że jest w czym wybierać.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich