Winorośl
:
Samling 88
Winnica:
Weingut Angerhof Tschida
WWW:
www.angerhof-tschida.at
Apelacja:
Neusiedlersee
Region:
Burgenland
Państwo:
Austria
Kolor: wino białe
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2010-03-25
Autor oceny:
mwi
Rocznik:
2005
Zgodność z typem:
Nie w moim typie
Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)
Porównanie jakości do ceny:
Nie wiem ile kosztowało to wino
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Zbyt słodkie
Garbniki, tanina:
Zbyt łagodne i delikatne, za mało garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Zbyt rzadko spotykany szczep (kupaż rzadkich szczepów), brak możliwości porównania
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilkanaście minut
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
ciasta i torty
Fascynacje związane z tym winem:
Nie potrafię określić przyczyny fascynacji
Co się w tym winie nie podobało:
Coś mi się nie podobało, ale nie potrafię tego określić
Poztywne wyczuwane aromaty:
winogrona
nieokreślony bukiet kwiatowy
Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji
Opisowa ocena wina:
Cukier, cukier, cukier. Sama słodycz, jakby karmelowa. Plus delikatny zapach kwiatowy. Wino ewidentnie zbyt młode - cały czas w nosie czuć ocet winny i to w najgorszej, jabłkowej wersji. Wino podobne do esencji od Tokaya. Nic w tym dziwnego, bo w końcu między miejscem wytwarzania tego wina a Tokayem jest dość blisko. Wino ma ponad 300 gramów cukru i około 8% alkoholu. Ale wcale nie czuć braki alkoholu. Cukier zabija wszystko.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania