La Mision Reserva Carmenere

La Mision Reserva Carmenere

Winorośl : Carmenere, Cabernet Franc

Winnica: Vina William Fevre Chile

WWW: www.williamfevre.cl

Region: Central Valley

Państwo: Chile

Kolor: wino czerwone

Informacje: Chilijskie prawo zezwala na oznaczanie butelek nazwą jednego szczepu, jeśli jego zawartość wynosi minimum 85%. Tak jest w tym przypadku, gdzie producent dopełnia Carmenere 15% Cabernet Franc w celu uszlachetnienia i zbliżenia do jego poglądu na wino. Rejon uprawy: San Luis de Pirque. Wino poddawane jest maceracji ze skórkami po zakończeniu fermentacji jeszcze tydzień do dwóch tygodni a następnie dojrzewa w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego przez 8 miesięcy i 5 miesięcy w butelkach.

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2008-10-26

Autor oceny:
mwi

Rocznik:
2006

Zgodność z typem:
Wino w moim typie

Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)

Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Bardzo wyraziste, ale bez przesady

Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Godzinę

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
steki i dania duszone z bogato doprawionymi sosami
wieprzowina grilowana
dania pikantne, np. kuchni meksykańskiej, hinduskiej lub węgierskiej
potrawy z dzikiego ptactwa
baranina duszona lub grilowana

Fascynacje związane z tym winem:
Smak (np. smak jakiegoś konkretnego owocu)
Intensywność konkretnego odczucia smakowego lub całej gamy smaków
Indywidualne piętno producenta

Co się w tym winie nie podobało:
Dziwna cierpkość (jakby z niedojrzałych owoców)

Poztywne wyczuwane aromaty:
borówka
jeżyna
pieprz
smoła

Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji

Opisowa ocena wina:
Bardzo esencjonalne, choć znów nie w klasycznym chilijskim stylu. Na szczęście tym razem producent nie poszedł za daleko w kierunku miłości do swojej rodzinnej ziemi i apelacji. Może dlatego, że nie za bardzo miał do czego przyrównać Carmenere, nawet po dodaniu niewielkiej ilości Cabernet Franc (które tak przy okazji rewelacyjnie wpłynęło na to wino). Fragmentami języka można odczuć lekko pieprzowe nuty, trochę podobnie do Shiraz, ale tego szczepu nie ma w składzie tego wina (według deklaracji producenta w ogóle nie uprawia on tego szczepu).

Komentarz własny autora tej oceny (2010-01-01):
Bardzo esencjonalne, choć znów nie w klasycznym chilijskim stylu. Na szczęście tym razem producent nie poszedł za daleko w kierunku miłości do swojej rodzinnej ziemi i apelacji. Może dlatego, że nie za bardzo miał do czego przyrównać Carmenere, nawet po dodaniu niewielkiej ilości Cabernet Franc (które tak przy okazji rewelacyjnie wpłynęło na to wino). Fragmentami języka można odczuć lekko pieprzowe nuty, trochę podobnie do Shiraz, ale tego szczepu nie ma w składzie tego wina (według deklaracji producenta w ogóle nie uprawia on tego szczepu).


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich