Grono
:
Zinfandel
Winnica:
Nordic Sea Winery
WWW:
www.oenoforos.se
Apelacja:
Lodi
Region:
Kalifornia
Państwo:
USA
Kolor: wino czerwone
Informacje:
Wino fermentowało w obecności wiórów dębowych.
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2012-07-04
Autor oceny:
mwi
Zbiory:
2010
Zgodność z typem:
Mój typ z plusem
Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)
Porównanie jakości do ceny:
Rewelacyjny stosunek jakości do ceny
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilka godzin
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
czerwone mięso gotowane
steki i dania duszone z bogato doprawionymi sosami
wieprzowina grilowana
potrawy z dzikiego ptactwa
baranina duszona lub grilowana
dziczyzna
Fascynacje związane z tym winem:
Zapach (jakiś określony zapach)
Zapach lub bukiet trudny do opisania
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Intensywność konkretnego zapachu lub bukietu
Smak (np. smak jakiegoś konkretnego owocu)
Różnorodność smaków
Intensywność konkretnego odczucia smakowego lub całej gamy smaków
Ciekawa tanina (jakby nie dębowa)
Wrażenie słońca zamkniętego w butelce
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki
Indywidualne piętno producenta
Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina
Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone czarne owoce
suszone owoce
śliwka
cedr
eukaliptus
rabarbar
cynamon
czekolada
goździki
kawa
wanilia
Przyczyny zakupu wina:
Polecenie zaufanego sprzedawcy
Wygląd etykiety (np. atrakcyjna graficznie)
Opisowa ocena wina:
Czego to importerzy nie zrobią, żeby przyciągnąć mój wzrok. I tak mój wzrok padł na niezwykle atrakcyjną etykietę Zinfandela z Lodi, który rozlewany jest wyłącznie w Szwecji. Na początku wanilia plus sos słodko-kwaśny. Potem karmel, eukaliptus i ... wanilia (no może trochę ciemnych owoców). Całość gęsta, podbita bardzo ciekawą i nietypową taniną. Może przez sposób fermentacji z wiórami dębowymi, a może przez dojrzewanie w kadziach w czasie transportu morskiego? Absolutnie warto spróbować.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania