Apaltagua Signature Cabernet Sauvignon

Apaltagua Signature Cabernet Sauvignon

Grono : Cabernet Sauvignon

Winnica: Vina Apaltagua

WWW: www.apaltagua.com

Apelacja: Maipo Valley

Region: Centrall Valley

Państwo: Chile

Kolor: wino czerwone

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2010-11-05

Autor oceny:
mwi

Rocznik:
2008

Zgodność z typem:
Mój typ z plusem

Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)

Porównanie jakości do ceny:
Nie wiem ile kosztowało to wino

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Bardzo wyraziste, ale bez przesady

Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Wymaga dekantacji

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
wieprzowina grilowana
potrawy z dzikiego ptactwa
baranina duszona lub grilowana
dziczyzna

Fascynacje związane z tym winem:
Zapach lub bukiet trudny do opisania
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Smak (np. smak jakiegoś konkretnego owocu)
Różnorodność smaków
Długość (smak wina odczuwalny do końca przełyku)
Bogata końcówka (odczucia po przełknięciu wina)
Bardzo długo trwająca końcówka
Ogólna harmonia lub nienachalne bogactwo wszystkich cech
Indywidualne piętno producenta

Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina

Poztywne wyczuwane aromaty:
aronia
czarne porzeczki
czarne jagody
czarny bez
jeżyna
śliwka
wiśnia

Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji

Opisowa ocena wina:
Eleganckie i masywne wino. Intensywne w odczuciach ale nie przeładowane i oferujące bogactwo doznań bardzo równomiernie rozłożone po wszystkich kanałach odbioru doznań związanych z winem. W zależności od czasu, który minął od otworzenia butelki (degustowałem dwie różne butelki) odnosiłem wrażenie, że wino powinno albo musi jeszcze poleżeć, czasami nawet miałem wrażenie, że długo. Myślę, że 10 lat od daty fermentacji nie będzie dla tego alkoholu nadmiernie długim okresem dojrzewania i leżakowania.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich