Grono
:
Chardonnay
Winnica:
Vina Maipo
WWW:
www.vinamaipo.com
Apelacja:
Casablanca Valley
Region:
Aconcagua
Państwo:
Chile
Kolor: wino białe
Informacje:
Fermentuje i dojrzewa w beczkach dębowych i kadziach stalowych nad osadem (sur lie). Według producenta sprawdzi się doskonale jako dodatek do potraw z ryb, ostryg z parmezanem i delikatnych potraw z białego mięsa.
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2009-06-19
Autor oceny:
mwi
Zbiory:
2008
Zgodność z typem:
Nie w moim typie
Jakość wina:
Zupełnie dobre wino (80-84pt)
Porównanie jakości do ceny:
Nie wiem ile kosztowało to wino
Kwasowość:
Zbyt kwaśne, zbyt wysoki poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Zbyt słaby, zbyt niski poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Zbyt tradycyjny, francuski, ziemisty, podkreślający terroir
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilkanaście minut
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
białe mięso gotowane lub w galarecie
sałatki jarzynowe
skorupiaki, żabie udka, ryby surowe lub gotowane
owoce morza, sushi
Fascynacje związane z tym winem:
Nie potrafię określić przyczyny fascynacji
Co się w tym winie nie podobało:
Coś mi się nie podobało, ale nie potrafię tego określić
Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone białe/jasne jagody
nieokreślone owoce cytrusowe
dąb
Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji
Opisowa ocena wina:
Drugie wino z rewelacyjnej choć bardzo skromnej ilościowo degustacji organizowanej dziś przez Partner Center w Revelo. W zasadzie powinienem opisać inne białe wino na początek (Sauvignon Blanc z nowej serii Gran Devicion), ale nie mam go wprowadzonego, więc opisuję to. Generalnie to Chardonnay wydawało się za mało dojrzałe, trochę za dębowe i taninowe, choć dojrzewało z niewielką ilością dębu (głowne w beczkach stalowych nad osadem). Sauvignon Blanc wydaje się być znacznie bardziej dopracowane (może dlatego, że jest z innej serii).
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania