Santa Rita Reserva Estate Grown Cabernet Sauvignon

Santa Rita Reserva Estate Grown Cabernet Sauvignon

Grono : Cabernet Sauvignon

Winnica: Vina Santa Rita

WWW: www.santarita.cl

Apelacja: Maipo Valley

Region: Central Valley

Państwo: Chile

Kolor: wino czerwone

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2010-02-01

Autor oceny:
mwi

Rocznik:
2007

Zgodność z typem:
Wino w moim typie

Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)

Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilka godzin

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
wieprzowina grilowana
potrawy z dzikiego ptactwa

Fascynacje związane z tym winem:
Zapach lub bukiet trudny do opisania
Smak (np. smak jakiegoś konkretnego owocu)
Ciekawa tanina (jakby nie dębowa)
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki
Bardzo długo trwająca końcówka

Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina

Poztywne wyczuwane aromaty:
czarne porzeczki
czarny bez
jeżyna
konfitura owocowa
owoce tarniny
wanilia

Przyczyny zakupu wina:
Polecenie zaufanego sprzedawcy
Fascynacja innym winem tego producenta

Opisowa ocena wina:
Miałem wątpliwości, czy je kupić po niezbyt fascynujących odczuciach po Carmenere z tej samej serii. Ale dałem się namówić i nie żałuję. Ciekawe wino o rozbudowanej strukturze. Intensywne, ale niezbyt nachalne. Czuć całą głębię szczepu Cabernet Sauvignon. Zdekantowałem je, ale mimo to było delikatnie zbyt młode. Da się już je wypić, choć za rok będzie naprawdę perfekcyjne. Nie wolno podawać go zbyt chłodnego bo jest bardzo ściągające młodą taniną. Ale w temperaturze 19-20 stopni osiąga pełnię smaku. Na podniebieniu i na końcu języka bardzo delikatnie pieści niemal niezauważalną wanilią. Im cieplejsze tym ta wanilia wyraźniejsza. Poza tym końcówka trwa długo, choć nie jest wybitnie powalająca jeśli chodzi o odczucia.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich