Viajero Cabernet Sauvignon Winemakers Selection by Rafael Tirado

Viajero Cabernet Sauvignon Winemakers Selection by Rafael Tirado

Grono : Cabernet Sauvignon

Winnica: Via Wines

WWW: www.viawines.com

Apelacja: Maule Valley

Region: Central Valley

Państwo: Chile

Kolor: wino czerwone

Informacje: Dojrzewało 14 miesięcy w beczkach dębowych.

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2011-04-28

Autor oceny:
mwi

Zbiory:
2005

Zgodność z typem:
Wino w moim typie

Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)

Porównanie jakości do ceny:
Nie wiem ile kosztowało to wino

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Właściwy czas na jego wypicie

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Godzinę

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
łagodne sery
czerwone mięso gotowane
pieczone mięso
grilowane ryby
łosoś wędzony
kurczak w potrawce
kaczka z pomarańczami lub innymi owocami
białe mięso duszone w delikatnym sosie
potrawy kuchni chińskiej
orzeszki, przekąski słone

Fascynacje związane z tym winem:
Zapach (jakiś określony zapach)
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Intensywność konkretnego zapachu lub bukietu

Co się w tym winie nie podobało:
Bardzo duży dysonans między intensywnością bukietu i smaku
Dysonans bukietu pierwszego lub drugiego nosa i końcówki
Brak długości (smak tylko na początku języka)
Słaba końcówka (słabe lub krótkotrwałe odczucia po przełknięciu wina)

Poztywne wyczuwane aromaty:
agrest
czarne porzeczki
czarne jagody
czereśnia
malina
śliwka
truskawka
wiśnia
goździki
wanilia

Przyczyny zakupu wina:
Dostałem to wino w prezencie

Opisowa ocena wina:
Wino z prezentowego koszyka luksusu z Lidla. Trudno porównywać czekoladę do wina, ale wino chyba okazało się najsłabszą pozycją w tym koszyku. Zaraz po otworzeniu butelki bardzo intensywna wanilia i goździku na niezbyt intensywnych owocach w nosie zupełnie nie poparta smakiem (porównywalne do bardzo słabego Pinot Noir). Później dysproporcja spada, ale trudno mi powiedzieć, czy dlatego, że zapach przestaje być tak intensywny (po godzinie wanilia i goździki oraz większość czarnej porzeczki znikają) czy rzeczywiście bukiet i smak się trochę wyrównują. Ale przyznam, że do końca smak za słaby. Ciekawym doświadczeniem było przegryzienie wina słonym krakersem - bardzo poprawiło to smak wina. Kiedyś w dawnych, dawnych czasach przynajmniej 20 lat temu mówiło się, że między kolejnymi winami na degustacji powinno się przegryzać chlebem z solą. Teraz ta teza zniknęła, ale wyjątkowo tej butelce bardzo to pomogło.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich