Winorośl
:
Nero d`Avola
Winnica:
Zisola Agricola
Region:
Sycylia
Kraj:
Włochy
Kolor: wino czerwone
Informacje:
Dojrzewa przez 10 miesięcy w małych beczkach.
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2010-03-08
Autor oceny:
norris
Zbiory:
2006
Zgodność z typem:
Mój typ z plusem
Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)
Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Bardzo wyraziste, ale bez przesady
Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilka godzin
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
Nie mam zdania
Fascynacje związane z tym winem:
Zapach (jakiś określony zapach)
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Intensywność konkretnego zapachu lub bukietu
Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina
Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone owoce leśne
jeżyna
konfitura owocowa
śliwka
fiołek
gałka muszkatołowa
goździki
Przyczyny zakupu wina:
Polecenie zaufanego sprzedawcy
Opisowa ocena wina:
Wino o bardzo intensywnym i różnorodnym zapachu. Od kwiatów przez owoce, konfitury śliwkowe, a na przyprawach korzennych kończąc. Bardzo soczyste, owocowe, silnie zbudowane na cudownej kwasowości. Końcówka mocno podkreślająca wszystkie cechy wina. Wspaniale zrównoważone wino, które warto jeszcze trochę potrzymać w piwniczce.
Poprzednia ocena:
Data degustacji:
2008-07-13
Autor oceny:
mwi
Zbiory:
2006
Zgodność z typem:
Wino w moim typie
Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)
Porównanie jakości do ceny:
Trochę za drogie przy tej jakości
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Godzinę
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
potrawy kuchni chińskiej
potrawy z dzikiego ptactwa
baranina duszona lub grilowana
Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Ciekawa tanina (jakby nie dębowa)
Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina
Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone czerwone jagody
nieokreślone czarne owoce
Przyczyny zakupu wina:
Polecenie zaufanego sprzedawcy
Wygląd etykiety (np. atrakcyjna graficznie)
Opisowa ocena wina:
Pan Maciek z Winnic Świata nie musiał mnie długo namawiać. Co prawda Sycylia nie jest jakimś bardzo egzotycznym krajem czy regionem winiarskim a szczep Nero dAvola można spotkać coraz częściej, jednak jest to jeszcze na tyle duży rarytas, że warto kupić to wino. Ewidentnie powinno poleżeć jeszcze kilka lat, żeby dokładnie dojrzeć. Prawdę mówiąc nie spodziewałem się po tych gronach takiej mocy długiego leżakowania.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania