Palacio de Cirat Reserva

Palacio de Cirat Reserva

Winorośl : Garnacha, Tempranillo, Monastrell

Winnica: Bodegas Piqueras

WWW: www.bodegaspiqueras.es

Apelacja: Almansa Denominacion de Origen

Region: Almansa

Państwo: Hiszpania

Kolor: wino czerwone

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2008-11-23

Autor oceny:
mwi

Zbiory:
2004

Zgodność z typem:
Wino w moim typie

Jakość wina:
Zupełnie dobre wino (80-84pt)

Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości

Kwasowość:
Zbyt kwaśne, zbyt wysoki poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Właściwy czas na jego wypicie

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Zbyt rzadko spotykany szczep (kupaż rzadkich szczepów), brak możliwości porównania

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilkanaście minut

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
makarony z sosem na bazie pomidorów
dania pikantne, np. kuchni meksykańskiej, hinduskiej lub węgierskiej

Fascynacje związane z tym winem:
Intensywność konkretnego zapachu lub bukietu
Intensywność konkretnego odczucia smakowego lub całej gamy smaków

Co się w tym winie nie podobało:
Coś mi się nie podobało, ale nie potrafię tego określić

Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone czarne owoce
jeżyna
goździki
wanilia

Przyczyny zakupu wina:
Polecenie zaufanego sprzedawcy
Fascynacja innym winem tego producenta

Opisowa ocena wina:
Wina z tej bodegi zawsze mi smakowały. To jest trochę za mocno kwasowe. Ale z drugiej strony ma ten waniliowy smak, który bardzo lubię w winach nowego świata bardzo delikatniw sparty nutą goździków. Nie jest może powalające jakściowo, ale też nie kosztuje zbyt dużo, więc wszystko jest na swoim miejscu. Przez tą kwasowośc mam trochę zachiwane pojęcie o poziomie garbników. Usta i język są delikatnie ściągane, ale nie wiem czy przez nadmiar kwasów czy garbników. Ale mimo to warto spróbować.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich