Grono
:
Graciano
Winnica:
Bodegas Ochoa
WWW:
www.bodegasochoa.com
Apelacja:
DO Navarra
Region:
Navarra
Kraj:
Hiszpania
Kolor: wino czerwone
Informacje:
Crianza
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2011-08-19
Autor oceny:
mwi
Zbiory:
2007
Zgodność z typem:
Prawie w moim typie
Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)
Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Zbyt rzadko spotykany szczep (kupaż rzadkich szczepów), brak możliwości porównania
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilka godzin
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
czerwone mięso gotowane
makarony z sosem na bazie pomidorów
łosoś wędzony
kurczak w potrawce
kaczka z pomarańczami lub innymi owocami
potrawy kuchni chińskiej
dania pikantne, np. kuchni meksykańskiej, hinduskiej lub węgierskiej
Fascynacje związane z tym winem:
Zapach lub bukiet trudny do opisania
Smak (np. smak jakiegoś konkretnego owocu)
Wrażenie słońca zamkniętego w butelce
Indywidualne piętno producenta
Rzadko spotykany szczep regionalny
Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina
Poztywne wyczuwane aromaty:
agrest
czereśnia
czerwona porzeczka
malina
poziomka
śliwka
truskawka
winogrona
wiśnia
Przyczyny zakupu wina:
Polecenie zaufanego sprzedawcy
Opisowa ocena wina:
Ciekawe wino ze szczepu bardzo rzadko występującego samodzielnie. Jak dla mnie zbudowane na zbyt silnej kwasowości, więc mimo ciekawej owocowości nie wzbudza mojego zachwytu. Choć z drugiej strony jako szczep występujący generalnie w kupażach w tej butelce samodzielnie wzbudza zainteresowanie. Wino otwiera się dość długo, jest bardzo słoneczne i mimo około rocznego dojrzewania w beczkach (co nie wynika z informacji na etykiecie, a jedynie z oryginalnej banderoli fiskalnej bądź klasyfikacyjnej DO) w ogóle nie czuć w nim tej dębiny z rocznego dojrzewania. Niestety wino nie jest zbyt stabilne - może jednak używanie go wyłącznie jako dodatek do innych win ma jakieś podstawy? Przyznam, że za każdym razem, gdy spotykam wino z jakiegoś niemal nie uprawianego szczepu podchodzę do niego z rezerwą (mimo tego, że lubię je pić). Gdyby ten szczep był dobry, to chyba nie byłby taki niszowy i rzadko spotykany. Nieprawdaż?
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania