Winorośl
:
Dornfelder
Winnica:
Vladimir Tetur
WWW:
tetur.moraviavitis.cz
Apelacja:
Viniarska Obec Blucina
Region:
Morawy
Państwo:
Czechy
Kolor: wino czerwone
Informacje:
Czerwone wytrawne wino z późnych zbiorów.
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2009-11-05
Autor oceny:
mwi
Zbiory:
2006
Zgodność z typem:
Mój typ z plusem
Jakość wina:
Zupełnie dobre wino (80-84pt)
Porównanie jakości do ceny:
Atrakcyjny stosunek jakości do ceny
Kwasowość:
Zbyt kwaśne, zbyt wysoki poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Bardzo wyraziste, ale bez przesady
Dojrzałość, czas leżakowania:
Właściwy czas na jego wypicie
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Zbyt rzadko spotykany szczep (kupaż rzadkich szczepów), brak możliwości porównania
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilkanaście minut
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
pieczone mięso
dojrzałe sery
steki i dania duszone z bogato doprawionymi sosami
Fascynacje związane z tym winem:
Zapach (jakiś określony zapach)
Intensywność konkretnego zapachu lub bukietu
Smak (np. smak jakiegoś konkretnego owocu)
Ogólna harmonia lub nienachalne bogactwo wszystkich cech
Indywidualne piętno producenta
Co się w tym winie nie podobało:
Zbyt szybko się utleniło lub straciło swoje walory
Poztywne wyczuwane aromaty:
czarny bez
jeżyna
śliwka
wanilia
Przyczyny zakupu wina:
Dostałem to wino w prezencie
Opisowa ocena wina:
Niesamowite wino jak na Morawy. Długie, gęste, głębokie, intensywne. Oczywiście czuć pewne niedostatki, ale przy cenie deklarowanej na stronie producenta (rzeczywistej ceny zakupu nie znam) wino wydaje się mieć fantastyczne właściwości. Chwilami przypomina bardzo intensywne wina chilijskie dobrze naładowane dębową wanilią. Gdyby nie trochę zbyt niski poziom alkoholu i trochę za wysoką kwasowość można by je pomylić na przykład z chilijskim Ventisquero i to z wyższej półki. Taki efekt udało się osiągnąć prawdopodobnie dzięki późnym zbiorom i dobrym warunkom klimatycznym (albo doskonałe dojrzewanie, podsuszenie winogron, albo lekkie podmarzanie). Warto spróbować innych czerwonych win wytrawnych z tego regionu i rocznika, żeby sprawdzić, czy to jest bardziej ogólna tendencja.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania