Terrissimo Beaumes de Venise

Terrissimo Beaumes de Venise

Szczep : Grenache, Syrah, Mourvedre

Winnica: Cave Gigondas Cooperative

WWW: www.cave-gigondas.fr

Apelacja: AOC Beaumes de Venise

Region: Dolina Rodanu

Państwo: Francja

Kolor: wino czerwone

Informacje: Kupaż zawierający 70 do 80% Grenache. Producent sugeruje, że wino to jest najlepsze 3-4 lata po zbiorach. Najlepiej będzie pasowało jako dodatek do łopatki jagnięcej w ziołach.

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2010-01-09

Autor oceny:
mwi

Rocznik:
2004

Zgodność z typem:
Wino w moim typie

Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)

Porównanie jakości do ceny:
Atrakcyjny stosunek jakości do ceny

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Właściwy czas na jego wypicie

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Łatwo się pomylić. Szczepy bardzo słabo, bądź wogóle niewyczuwalne

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Godzinę

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
łagodne sery
grzyby smażone lub duszone
pieczone mięso
grilowane ryby
białe mięso duszone w delikatnym sosie

Fascynacje związane z tym winem:
Ogólna harmonia lub nienachalne bogactwo wszystkich cech

Co się w tym winie nie podobało:
Zbyt szybko się utleniło lub straciło swoje walory

Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone owoce leśne
czereśnia
jeżyna

Przyczyny zakupu wina:
Polecenie zaufanego sprzedawcy

Opisowa ocena wina:
Biorąc pod uwagę sugestie producenta ta butelka powinna już pójść do zlewu albo przynajmniej do duszenia mięsa. A jednak jest znacznie lepsza niż by to wynikało z sugestii enologa. Świeże, trochę silniej zbudowane na kwasowości niż na taninie, ale wcale nie za mocno kwasowe. Bardzo dobrze zrównoważone. Po kilku godzinach od otworzenia butelki wino trochę straciło swojej cudownej równowagi. Dziwne było to, że nabrało trochę więcej kwasowości co spowodowało, że taniny wydawały się być trochę za młode i zielone. Ani śladu tego, że wino dojrzewało za długo. Nie kupię kolejnej butelki tego samego wina, ale ciekaw jestem jak by smakowało za rok. Sądzę, że w dobrych warunkach jakość tego wina nie pogorszy się przez ten czas.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich