brak
etykiety



Casa Porta Winemaker Reserva Cabernet Sauvignon Carmenere

Winorośl : Cabernet Sauvignon, Carmenere

Winnica: Vina Porta

WWW: www.casaporta.cl

Apelacja: Maipo Valley

Region: Central Valley

Kraj: Chile

Kolor: wino czerwone

Informacje: Wino produkowane w korporacji Vinedos y Bodegas Corpora pod starą nazwą producenta Casa Porta. Kupaż 75% Cabernet Sauvignon i 25% Carmenere. Starzone w beczkach dębowych przez 8 miesięcy.

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2009-08-31

Autor oceny:
mwi

Zbiory:
2007

Zgodność z typem:
Wino w moim typie

Jakość wina:
Zupełnie dobre wino (80-84pt)

Porównanie jakości do ceny:
Trochę za drogie przy tej jakości

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilka godzin

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
steki i dania duszone z bogato doprawionymi sosami
wieprzowina grilowana

Fascynacje związane z tym winem:
Zapach lub bukiet trudny do opisania
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Bardzo długo trwająca końcówka
Indywidualne piętno producenta

Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina

Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone owoce leśne
czereśnia
śliwka
mięta

Przyczyny zakupu wina:
Polecenie zaufanego sprzedawcy

Opisowa ocena wina:
Nowa na polskim rynku seria kupażu z podaną zawartością procentową na głównej etykiecie butelki. Trudno powiedzieć, czy kupaż będzie miał stały skład czy co roku zmienny. Ten niezły, choć wymaga jeszcze poleżakowania w piwniczce z winami. Dzięki połączeniu dwóch najsilniejszych szczepów uprawianych w Chile powstał ciekawy smak. Mięta a gdzieś na końcu języka jakby pieprz, może od mięty, sugerowałby może jakąś niewielką ilość Shiraz? Otwierane teraz musi się dobrze napowietrzyć.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich