Winorośl
:
Cabernet Sauvignon, Carmenere
Winnica:
Vina Porta
WWW:
www.casaporta.cl
Apelacja:
Maipo Valley
Region:
Central Valley
Kraj:
Chile
Kolor: wino czerwone
Informacje:
Wino produkowane w korporacji Vinedos y Bodegas Corpora pod starą nazwą producenta Casa Porta. Kupaż 75% Cabernet Sauvignon i 25% Carmenere. Starzone w beczkach dębowych przez 8 miesięcy.
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2009-08-31
Autor oceny:
mwi
Zbiory:
2007
Zgodność z typem:
Wino w moim typie
Jakość wina:
Zupełnie dobre wino (80-84pt)
Porównanie jakości do ceny:
Trochę za drogie przy tej jakości
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilka godzin
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
steki i dania duszone z bogato doprawionymi sosami
wieprzowina grilowana
Fascynacje związane z tym winem:
Zapach lub bukiet trudny do opisania
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Bardzo długo trwająca końcówka
Indywidualne piętno producenta
Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina
Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone owoce leśne
czereśnia
śliwka
mięta
Przyczyny zakupu wina:
Polecenie zaufanego sprzedawcy
Opisowa ocena wina:
Nowa na polskim rynku seria kupażu z podaną zawartością procentową na głównej etykiecie butelki. Trudno powiedzieć, czy kupaż będzie miał stały skład czy co roku zmienny. Ten niezły, choć wymaga jeszcze poleżakowania w piwniczce z winami. Dzięki połączeniu dwóch najsilniejszych szczepów uprawianych w Chile powstał ciekawy smak. Mięta a gdzieś na końcu języka jakby pieprz, może od mięty, sugerowałby może jakąś niewielką ilość Shiraz? Otwierane teraz musi się dobrze napowietrzyć.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania